Federalna uprava policije: Obavijestili smo Tužilaštvu KS, bilo je povreda službene dužnosti

Obzirom da se u navedenom tekstu spominje Federalna uprava policije i njeni uposlenici, u skladu sa Zakonskom obavezom, proveden je interni postupak u cilju utvrđivanja stvarnih činjenica i eventualne odgovornosti službenika ove Uprave

“Poštovani predstavnici medija i građani, ovim putem se obraćamo javnosti kako bi upoznali o stvarnim činjenicama kada su u pitanju aktivnosti Federalne uprave policije u pogledu utvrđivanja eventualne odgovornosti službenika ove Uprave, vezano za iznesene navode portala „Žurnal“, a obzirom je u poslijednje vrijeme navedeno poprimilo drugačije konotacije u odnosu na činjenično stanje”, stoji u saopštenju koje je objavljeno na zvaničnoj stranici Federalne uprave policije (FUP), a koje vam u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Podsjećamo, u julu 2019. godine portal „Žurnal“ objavio je tekstove u kojima je navedeno da je vođa kriminalne grupe, Edin Gačanin koji se trenutno nalazi u Dubaiju, prije tri godine osigurao novac kojim je navodno preko posrednika, donirao opremu Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije. Prema pretpostavkama medija, radi se o novcu koji je „opran“ preko određenih privatnih firmi iz Sarajeva. Prema istim informacijama portala „Žurnal“, prilikom boravka Edina Gačanin na teritoriji Bosne i Hercegovine istom su navodno pružali zaštitu pripadnici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije, među kojima je, sad već bivši policijski službenik, Dženis Kadrić koji je u međuvremenu napustio policiju i preselio u Dubai.

Obzirom da se u navedenom tekstu spominje Federalna uprava policije i njeni uposlenici, u skladu sa Zakonskom obavezom, proveden je interni postupak u cilju utvrđivanja stvarnih činjenica i eventualne odgovornosti službenika ove Uprave.

Internom istragom su isključivo obuhvaćeni službenici Federalne uprave policije, a ne i Edin Gačanin obzirom da se na višem nivou već vodi istraga, tako da imenovani nije bio predmet interesovanja ove Uprave samo u pogledu njegovih ličnih kontakata i eventualne saradnje sa službenicima ove Uprave.

U pogledu donirane opreme sprovedenom internom istragom nije dokazano da je Edin Gačanin osigurao novac na osnovu koje je firma „RHEA EXPRES“ d.o.o. Sarajevo, kupila i donirala opremu Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije, posredstvom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. Kompletna procedura u procesu donacije provedena je u skladu sa Zakonom i zakonskim propisima.
Što se tiče iznesenih navoda da je novac za opremu osigurao Edin Gačanin ostaje za sada samo operativni podatak.

Kada su u pitanju navodi portala „Žurnal“ da su policijski službenici Federalne uprave policije pružali zaštitu Edinu Gačanin prilikom njegovog boravka u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, internom istragom su utvrđene i dokazane određene činjenice, na osnovu kojih indicirani policijski službenici počinili teže povrede službene dužnosti, a da bi se utvrdila eventualna krivična odgovornost neophodno je provođenje krivične istrage.

Internom istragom nije dokazano da su svojim radnjama policijski službenici Federalne uprave policije stekli protupravnu imovinsku korist, koju su potom uložili u dodatne aktivnosti, kao što je kupovina i vođenje ugostiteljski poslova, što takođe za sada ostaje samo kao operativni podatak.

Izvršenim provjerama uvidom u registre nadležnih organa (Općine i Sudovi) nije utvrđeno da su indicirani policijski službenici imali u svom posjedu ili bili u svojstvu odgovorne osobe kada su u pitanju ugostiteljski objekti koji se spominju u tekstovima portala, prenosi Fokus.

Obzirom da je Federalna uprava policije okončala internu istragu na osnovu koje su provjereni i utvrđeni pojedini navodi portala „Žurnal“ i nesporno je da su određeni policijski službenici počinili povrede službene dužnosti, obavještavamo vas da je Federalna uprava policije dostavila informaciju Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, a kako bi se otvorila istraga u cilju utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti pojedinih pripadnika ove Uprave.

Federalna uprava policije djeluje isključivo u skladu sa Zakonom i zakonskim propisima i spremna je da u svakom trenutku postupa kako bi sačuvala svoj ugled, čast i povjerenje građanstva, na način da će poduzeti sve neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na dokumentovanju svih osoba pa i svojih uposlenika koji svojim radnjama čine povredu službene dužnosti, nezakonitu ili kriminalnu radnju”, poručili su iz FUP-a.

Izvor: