Ferid Krak: Bosna nije zaboravljena niti će biti

U organizaciji bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj obilježen je 25.11 Dan državnosti BiH. Veliki broj gostiju iz vjerskog, kulturnog, društvenog i političkog života Bosanaca i Hercegovaca u Švedskoj su svojim dolaskom uljepšali proslavu Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Glavni imam u Švedskoj, Idriz ef. Karaman, zajedno sa imamima iz drugih džemata prisustvovao je ovom skupu.

Gost predavač, novinar, publicist i autor više dokumentarnih filmova Avdo Huseinović je u svom izlaganju "Bošnjaci - kultura pamćenja" izmamio suze prisutnih. Historijske činjenice o snazi bosanskog čovjeka, pokušaj zatiranja traga kroz historiju i period agresije 1992-1995. su teme koje ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.

Image

Među prisutnim bili su i oni koji su prošli pakao rata u periodu 1992-1995. Neki su odvedeni iz kuća, radnih mjesta, sa ulice, i prošli su sve logorske torture, fizička i psihička mučenja. Predsjednik Odbora Skövde, Mehdin Salihović, svjedok srebreničkog genocida, nije krio suze jer strašno sjećanje na kolone spasa, njega kao dječaka od šesnaest godina, u vrtlogu srebreničkih šuma su oživjela. Po ko zna koji put.

Imam džemata Skövde, Smajo ef. Sahat, je istakao je simboliku obilježavanja Dana državnosti i rođendana posljednjeg božijeg Poslanika Muhammeda, a.s, u ovom mjesecu. U svom obraćanju Ferid Krak je pozvao dijasporu širom Švedske, ali i ostale rasaljene Bosance i Hercegovce da ne zaborave domovinu i da budu angažirani u procesima kao što su prijava prebivališta, obnavljanje dokumentacije, kao i aktivno učešće i uključivanje u biranju predstavnika entitetskih i državnih organa Bosne i Hercegovine.

Današnji susret i obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine dokazuje da, iako su naši ljudi izašli iz domovine, Bosna i Hercegovina nije izišla iz njih. Sretan Dan državnosti, Bosno i Hercegovino.