FHMZ: Danas oblačno i vjetrovito sa kišom

,

U Bosni i Hercegovini danas oblačno i vjetrovito vrijeme sa kišom. Intenzivnije padavine se očekuju u Hercegovini i na jugozapadu Bosne, a u ostalim dijelovima padavine slabijeg intenziteta. U planinskim područjima i sa slabim snijegom. Tokom dana, padavine će oslabiti, a mjestimično i prestati. Vjetar umjeren do jak prijepodne, uglavnom jugo. U drugom dijelu dana vjetar će oslabiti. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 10, na jugu zemlje do 12, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 16 stepeni.

U Sarajevu oblačno i vjetrovito sa kišom. Jutarnja temperatura oko 6, a najviša dnevna temperatura zraka oko 11 stepeni.

Narandžasto upozorenje

FHMZ je upalio narandžasto upozorenje zbog vjetra južnog smjera za područje cijele BiH.

Upozorenje je na snazi od 23.2.2024. od 06:00 sati do 24.2.2024. do 10:00 sati.

Očekuju se udari vjetra južnog smjera brzine 40-60 km/h, na visoravnima i planinama od 60 do 80 km/h.

Foto: FHMZ

Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući.

Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama - navode iz FHMZ-a. 

Vrijeme narednih dana

U nedjelju u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Jače padavine se očekuju na području Hercegovine. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7, na jugu zemlje do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 15 stepeni.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme, većinom sa slabom kratkotrajnom kišom. Padavine su češće na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza izrazito je nepovoljna u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Pogoršanje vremena, uz jako južno strujanje, kod osjetljivih osoba će uzrokovati poteškoće u vidu glavobolje, nervoze, reumatskih bolova, malaksalosti. Preporučljivo je reducirati aktivnosti i boravak na otvorenom. U većem dijelu Bosne neznatno ugodnije, usljed manje padavina, ali također uz pojačanu južinu, koja će stvarati probleme hroničnim bolesnicima i meteoropatama.