FHMZ: Danas oblačno sa kišom, na planinama sa snijegom

,

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Na vrhovima planina sa snijegom. Više padavina u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu zemlje do 12, a dnevna od 8 do 14  stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Jutarnja temperatura oko 4, a dnevna oko 9 stepeni.

Vrijeme narednih dana 

U ponedjeljak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab u Posavini sjeverni, a u ostatku zemlje južni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu zemlje do 10, a dnevna od 10 do 16 stepeni.

U utorak pretežno oblačno vrijeme lokalno sa slabom kišom ili pljuskovima. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, na jugu zemlje do 12, a dnevna od 11 do 16, u sjevernim područjima Bosne do 19 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je loša. Nestabilno vrijeme i južina, uz neuobičajeno visoke temperature, negativno će djelovati na hronične bolesnike, naročito osobe sa kardiovaskularnim problemima, stoga bi trebali biti oprezniji i umanjiti aktivnosti. Moguće su meteopatske reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestu povreda, nervoze, glavobolje, iscrpljenosti, u noći problemi sa snom. Uticaj promjene još uvijek će biti izraženiji u Hercegovini i na zapadu Bosne.