Fikret (84) omiljen među svojim sugrađanima: Sve sam ispostio, od A do Ž!

Ramazani su za njega od djetinjstva, kako kaže, nešto posebno. Postiti je počeo „kada je uznao za ramazan“. A s tugom u glasu kaže da ove godine zbog lošeg zdravlja nije mogao zapostiti.

Maglajlija Fikret Herceg (84) omiljen je među svojim sugrađanima, jer o svemu ima jasno mišljenje - od politike do vjere. Odlikuje ga izvrsno pamćenje a, kako sam kaže, žive iz svoje generacije može nabrojati na prste. Za svakoga ima lijepu riječ, za žene uvijek spreman kompliment.  

Više od 20 godina dan ne može zamisliti bez „Dnevnog avaza“, koji, ističe, pročita od prve do posljednje stranice.

Loše zdravlje

- Nedavno me posjetio moj prijatelj, hadžija Suljo, i prvo što sam mu rekao bilo je: „Što mi nisi kupio novine“ – kaže Herceg.

Ramazani su za njega od djetinjstva, kako kaže, nešto posebno. Postiti je počeo „kada je uznao za ramazan“. A s tugom u glasu kaže da ove godine zbog lošeg zdravlja nije mogao zapostiti.

 Dok smo bili djeca, najdraže mi je bilo kada nas mati probudi na sehur, a znam da ima sutlije i pite. Posljednjih 40 godina nisam propustio nijedan namaz. Kao vrsni majstor radio sam i u Njemačkoj, skoro deset godina, a i tamo sam postio. Ispostio sam sve, od A do Ž, ali, eto, zdravlje me ove godine ne služi. Nedavno sam dobro „poorao“, pa sam išao u tešanjsku bolnicu da „pobrnam“. Žao mi je što ne mogu postiti, ali šta ću, tako je – govori Herceg.

Svi koji ga poznaju kažu da je on pravi čovjek za džemat, da voli raditi za opće dobro, a posebno je vezan uz Kuršumlija džamiju.

- Meni je Kuršumlija kao Kaba – kaže Fikret.

Zlatan komšiluk

Ističe da ljudima nedostaje više međusobnog razumijevanja i uvažavanja.

- I druge su vjere zasnovane na Božijim objavama, meni ne smeta zvono s crkve, pa i drugima ne bi trebao smetati ezan s munara. Nakardna su vremena. Ja imam zlatan komšiluk pa mi nije jasno kada čujem da komšija s komšijom ne govori, ili brat s bratom. Zato, svako neka iskoristi dane ramazana kako najbolje zna, a ljudima bih poručio da se, ako su šta zakuhali, što prije izmire - kaže Herceg.

Uče djecu da se dijele

Kada je počeo Drugi svjetski rat. Fikret je imao sedam godina i krenuo je u osnovnu školu.

- Nisu tada bile „dvije škole pod jednim krovom“, bila je jedna škola i sva djeca u njoj. Ovo sada što se radi je čisti fašizam, od najranijeg uče djecu da mrze dugog i drugačijeg - govori Fikret.