FIN gradi Centar za Kur'an i sunnet u Sarajevu

Fakultet islamskih nauka u Sarajevu počeo je s izgradnjom Centra za Kur'an i sunnet čija je intencija jačanje hifza i institucionalnog izučavanja Kur'ana i sunneta.

Naslanjajući se na višestoljetnu tradiciju izučavanja Kur'ana i sunneta u Bosni i Hercegovini, a u okviru planiranja i realizacije projekata na polju razvoja i popularizacije tradicionalnih islamskih nauka, na inicijativu Katedre za kiraet i Katedre za hadis, Fakultet islamskih nauka u martu 2016. godine osnovao je Centar za Kur'an i sunnet. Ove godine Fakultet je počeo s izgradnjom zgrade ovog Centra, koji će se nalaziti na Baščaršiji, u ulici Telali između Baščaršije i Vijećnice, objavio je list "Preporod".

Objekat će se graditi na Baščaršiji s površinom oko 600 kvadrata i koncipiran je kao smještajni objekat s 12 apartmana za one koji uče hifz. U objektu će biti i dvije multimedijalne sale s pratećim sadržajima.

Voditelji ovog projekta pozivaju sve zainteresirane da se uključe u izgradnju ovog trajnog dobra. Vakufname će biti dodijeljene svima koji uplate 1.000 KM, što je moguće izvršiti i u ratama.

Svi zainteresirani se mogu za dodatne informacije javiti na broj telefona 061 663 172 ili putem maila vakifi@hafiz.ba. Internetska stranica projekta je www.hifz.ba.

"Izgradnjom novog objekta na prostoru 'Halačevića vakufa' cilj je, prije svega, studentima Fakulteta islamskih nauka obezbjediti adekvatan prostor i uslove za učenje Kur'ana napamet. Također, cilj je razvijati i usavršavati vještine pravilnog učenja Kur'ana kod svih polaznika, popularizirati izučavanje kira'eta, oživjeti instituciju idžazetname, aktivno raditi na ličnom usavršavanju imama, muallima, vaiza i daija te publikacijom stručnih radova i literature obogatiti pisanu baštinu na bosanskome jeziku iz oblasti tedžvida, kiraeta i sunneta Allahova Poslanika, s.a.v.s.", kazao je hafiz Abdulaziz Drkić, asistent na Katedri za kiraet i jedan od voditelja projekta.

Misija Centra je jačanje stručnih kapaciteta Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, edukacija muslimana Bosne i Hercegovine o važnosti i značaju izučavanja Kur'ana i sunneta, popularizacija izučavanja tradicionalnih islamskih nauka te jačanje vjerskog identiteta Bošnjaka kroz različite edukativne i odgojne aktivnosti.