Finansijske vratolomije Naroda i pravde

dino
Spisak nabavki FUCZ-a otvorio je Pandorinu kutiju, iz koje su proizašli očiti talovi i namještaljke poslova "glasnogovornika borbe protiv nabavki" Elmedina Konakovića i njegovog društva u liku i djelu bliskog saradnika Ramiza Turulje

 

Nakon što je „Dnevni avaz“ ekskluzivno objavio izvještaj Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) o nabavkama koje je ova federalna institucija realizirala u periodu od 16. marta 2020. godine do danas, naš istraživački tim uvidom u dokument FUCZ-a došao je do šokantnih činjenica.

Unosne trgovačke firme

Krenimo ispočetka. Objavili smo da se u spisku firmi koje su dobavljači FUCZ-a nalazi i firma ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. Izuzev nabavke 30.000 komada troslojnih jednokratnih maski u iznosu od 58.266,00 KM, firma ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. na spisku se pojavljuje s još jednom nabavkom. Riječ je o nabavci 11.616 komada ''handy sept za ruke'' i 6.600 komada ''dezi clean'' sredstvo za dezinfekciju. Iznos ove nabavke je 308.694,67 KM.

Analizom tržišnih cijena navedenih dezinfekcijskih sredstava u ovoj nabavci dolazimo do zapanjujućih činjenica. Prvo, proizvođač ''handy sept za ruke'' je ''Saponia Osijek'', jednako kao i ''dezi clean'' sredstva. Cijena jednog komada ''handy septa'' je 44,99 kuna, što preračunato u konvertibilne marke iznosi 12 KM.  

Image
sredstva

 

Pojedinačna cijena sredstva ''dezi clean'' iznosi 26 kuna, odnosno 7 KM.

Kada se preračuna koliko uistinu košta količina koju je firma ''IDS - Zdrava sredina'' isporučila FUCZ-u, onda dolazimo do ove računice. Kada 11.616 komada ''handy septa'' pomnožimo s redovnom cijenom od 12 KM, dobijemo iznos od 139.392 KM.  

Potom, kada količinu ''dezi clean'', odnosno 6.600 komada pomnožimo s cijenom od 7 KM, dobijemo iznos od 46.200 KM. Ukupno ove dvije stavke po redovnim cijenama i na bazi komada 1, odnosno bez rabata odobrenog na količinu iznosi 185.592 KM. Razlika između nabavne cijene prodanih artikala FUCZ-a i one koju je inkasirala firma ''IDS - Zelena sredina'' iznosi 123.102,67 KM.

To znači da je firma ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. samo na nabavci sredstava za dezinfekciju za FUCZ zaradila fantastičnih 123.102,67 KM! 

I tu nije kraj ove unosne trgovačke firme. Tu je početak. Zanimalo nas je ko se zapravo nalazi iza firme ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. I činjenice do kojih je došao naš istraživački tim odličan su materijal i za tužilaštvo.

Materijal za tužilaštvo

Krenimo ispočetka. Prvo je osnovana firma IDS d.o.o., sa sjedištem u Halilovići bb, Sarajevo, a osnivač je Munib Vatreš. Tako piše na e-kapiji. Potom smo uvidom u sudski registar firmi otkrili da je IDS d.o.o. osnivač (vlasnik ) firme ''Zdrava sredina'' d.o.o., u kojoj je, prema službenom registru, direktor Ramiz Turulja. Turulja je javnosti poznat kao partner u Narodu i pravdi i bliski saradnik Elmedina Konakovića. Sjedište firme ''Zdrava sredina'' je Terezije bb (Centar Skenderija).

Image
prtsc

Idemo dalje. Firma IDS d.o.o. potom se veže za novu firmu ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o., čiji je osnivač, prema podacima iz sudskog registra, Alma Vatreš. Sjedište ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. je, također, na adresi Terezije bb (Centar Skenderija ). Zajedničko IDS d.o.o. i ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. su isti PDV broj i isti brojevi telefona, ali je sjedište prve firme u Halilovići bb, a druge na Skenderiji, Terezije bb. 

Ponavljamo, IDS d.o.o. je osnivač i firme ''Zdrava sredina'' d.o.o.

Dakle, riječ je o tri vlasničkom strukturom povezana privredna društva: IDS d.o.o. osniva ''Zdrava sredina'' d.o.o. i potom se pojavljuje i ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. Ovo je posebno važno jer je lider stranke Narod i pravda Elmedin Konaković na svom Facebook profilu napisao da član NiP-a Ramiz Turulja nema veze s nabavkom ''IDS - Zdrava sredina'' za FUZC. Uvidom u sudske registre jasno je da Turulja ima veze itekakve, jer je osnivač firme ''Zdrava sredina'' firma IDS d.o.o., koja je, pak, pod istim PDV brojem kao i ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o., čiji je direktor Ramiz Turulja!  

Image
prtsc2

Ponavljamo, riječ je o povezanim privrednim društvima, pa je stoga Konakovićeva tvrdnja potpuna neistina i obmanjivanje javnosti s ciljem skrivanja podataka o kriminalnim aktivnostima koje se realiziraju u organizaciji Naroda i pravde.

Sada priča dobiva i novi zaplet. Naime, firma ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. je šampion javnih nabavki ne samo u FUCZ već generalno u javnim preduzećima i institucijama Kantona Sarajevo. Tako je ''IDS - Zdrava sredina'' potpisala prošle godine ugovor s KJKP ''Vodovod i kanalizacija'' d.o.o. u Kantonu Sarajevo na iznos od 49.800 KM bez PDV-a, odnosno 58.266 KM ukupno za usluge deratizacije.  

Image
prtsc3

'IDS - Zdrava sredina'' d.o.o., koja posluje na istoj adresi kao i ''Zdrava sredina'' d.o.o., poslove deratizacije i dezinfekcije je dobila i za Vladu Kantona Sarajevo u julu 2018. godine u iznosu od 48.438 KM. 

Pronašli smo i niz drugih ugovora firme ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. Tu su i JP ''BH Pošta'' - 2018. vrijednost okvirnog sporazuma 27.000 KM bez PDV-a. I Općina Ilidža je potpisala ugovor s ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. u iznosu od 4.995 bez PDV-a.  

Image
ug1
Image
ug2

Pronalazimo da je s firmom ''IDS - Zdrava sredina'' radilo čak i Tužilaštvo Kantona Sarajevo - ugovor u iznosu od 1.733,99 KM s uračunatim PDV-om na dan 19. februar 2019. Osnivač firme IDS d.o.o. Munib Vatreš pojavljuje se i kao direktor firme ''IDS - Zdrava sredina'', gdje je potpisnik ugovora o kupovini roba, potrošnog materijala u iznosu od 9.246,51 KM za JU Dom zdravlja KS na dan 3. 7. 2018. godine.

Godinu ranije, tačnije 2017., JU Dom zdravlja KS potpisao je ugovor s kćerkom firmom IDS d.o.o. (''IDS - Zdrava sredina''), dakle s firmom ''Zdrava sredina'' d.o.o. u iznosu od 6.000 KM bez PDV-a. U ovom ugovoru je u ime firme ''Zdrava sredina'' d.o.o. potpisnik Ramiz Turulja, partner i bliski saradnik Elmedina Konakovića.  

Image
vlasnicka

„Avaz“ je u posjedu svih navedenih dokumenata i zbog odgovornosti prema javnosti stavljamo iste na uvid. Sve što je navedeno u ovom tekstu dovodi do sumnje da je Elmedin Konaković preko veze s Ramizom Turuljom sudjelovao u sklapanju poslova za povezana privredna društva IDS d.o.o., koji je izgleda iz dokumenata postao ''IDS - Zdrava sredina'' s adresom Terezije bb Sarajevo i koji je prethodno osnovao firmu ''Zdrava sredina'' d.o.o. direktora Ramiza Turulje na istoj adresi Terezije bb Sarajevo. 

Sve što je prije dva dana izjavio lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, negirajući povezanost Turulje i firme ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o., nije istina. Izuzev ovoga, prema informacijama dostupnim „Avazu“, određene institucije fakture za dezinfekciju od firme ''Zdrava sredina'' i ''IDS - Zdrava sredina'' označuju kao fakture "Konakovićeve firme". No, to je na nadležnim institucijama pravosuđa da dalje provjeravaju. Mogu početi od toga da firma ''IDS - Zdrava sredina'' koristi domenu www.zdravasredina. Dakle, istu web-stranicu! To znači da, kad na pretraživaču ukucate www.zdravasredina, otvara vam se stranica firme ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. s istom adresom kao i ''Zdrava sredina'' d.o.o., Terezije bb.  

Image
lokacija

Spisak nabavki FUCZ-a otvorio je Pandorinu kutiju, iz koje su proizašli očiti talovi i namještaljke poslova "glasnogovornika borbe protiv nabavki" Elmedina Konakovića i njegovog društva u liku i djelu bliskog saradnika Ramiza Turulje.

Uzimajući u obzir ovu činjenicu, postaje jasno zašto u TV emisijama Konaković nepristojno galami i skreće temu na malu nabavku maski ili nabavku respiratora, te zašto je insistirao u Domu naroda Parlamenta FBiH da se formira komisija za istragu nabavki FUCZ-a u kojoj je, zamislite, on član. Njegov kredibilitet je ovim dokumentima uništen.  

Istraživački tim „Dnevnog avaza“ nastavlja raditi na otkrivanju zakulisnih i nezakonitih unosnih poslova povezanih političkih i privrednih organizacija.

 

Poslovi s MUP-om KS i Katicom

Konakovićev dobar stranački biznis nastavio se i preko MUP-a KS, na čelu kojeg je u trenutku potpisa ugovora s firmom ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. bio Admir Katica, kadar Naroda i pravde. MUP KS je samo 12 dana prije smjene Vlade KS dao posao firmi ''IDS - Zdrava sredina'' u iznosu okvirnog sporazuma od 6.018,48 KM.

 

Ugovori s KJKP ''Tržnice-pijace''

KJKP ''Tržnice-pijace'' d.o.o. Sarajevo su s firmom ''IDS - Zdrava sredina'' potpisale nabavku 14. maja 2019. na iznos od 5.340 KM, dok je JU Opća bolnica ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'' ima ugovor s firmom ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. za dezinfekciju, deratizaciju i dezinsekciju u iznosu od 14.201 KM bez PDV-a.