Finansiranje ili sponzoriranje boraca: Stranački ili vojnici Armije BiH

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je objavio bazu podataka o finansiranju boračkih udruženja koja pokazuje da su institucije vlasti u Bosni i Hercegovini za šest godina dale najmanje 83 miliona maraka za njihov rad.

Najviše novca za boračka udruženja je izdvojeno u Federaciji BiH - 53,2 miliona maraka - a Republika Srpska je dala skoro 27,5 miliona maraka. Dok je Brčko distrikt izdvojio nešto više od 2,5 miliona maraka, glavni grad Sarajevo i njegove četiri općine su dale 4,86 miliona maraka.

Zahvaljujući hrabrim i objektivnim novinarima CIN-a, javnost je saznala gorku istinu o dubokoj politizaciji boračkih udruženja kroz koja se decenijama dogovaraju i prelamaju izborni rezultati.

Najžalosnije od svega je činjenica da obični borci nemaju od toga nikakve koristi, jer ogromna sredstva i novac koji se u te svrhe troši, ne dolazi do njihovih džepova. 

Privilegiju imaju samo rijetki koji su se dosjetili udružiti i napraviti nevladine boračke organizacije. Biznis je to od kojeg se dobro živi u ova teška vremena. Posao nikakav a para laka, rekao bi stari narod.

Ali, pitanje koje se samo od sebe nameće je - da li su boračka udruženja i borci postali stranački vojnici ili su ostali vojnici Armije BiH, kakvi su nekada bili zbog čega im se narod divio?

Ili su prodali aksiome svoje časne i hrabre borbe za stranačke interese?

Vrijeme će nam pokazati i dati pravi odgovor...