Finska najsretnija zemlja na svijetu, Austrija deseta, Hrvatska 60., a BiH...

finska

 

Unatoč pandemiji koronavirusa Finska je četvrtu godinu zaredom obranila naslov najsretnije države na svijetu. Podaci su objavljeni uoči Svjetskog dana sreće, a Austrija zauzima visoko 10. mjesto. Hrvatska je plasirana znatno lošije te se nalazi na 60. mjestu najsretnijih država svijeta. Ljestvica se temelji na podacima Gallupova istraživanja o tome koliko se sami građani osjećaju sretnima.

Indeks sreće temelji se na čimbenicima kao što su BDP po glavi stanovnika, očekivani životni vijek građana, slobode građana i pojedinaca, percepcija korupcije u vladi i gospodarskim subjektima. Kao i obično, vrh ljestvice zauzimaju europske države, prije svega one sa sjevera. Prva je Finska, a slijede Danska, Švicarska, Island, Nizozemska, Norveška i Švedska. Austrija se nalazi na visokom desetom mjestu, dok je Hrvatska plasirana znatno lošije i zauzima 60. mjesto. Njemačka se nalazi na 17. mjestu.

SAD zauzima 20. mjesto, Rusija je na 77. mjestu, a Kina na 85. mjestu. Slovenija se nalazi na 29. mjestu, Italija na 29. mjestu dok Mađarska zauzima 53. mjesto. Zanimljivo, Kosovo se nalazi na visokom 33. mjestu, Srbija je na 48. mjestu, Bosna i Hercegovina na 64. mjestu, Crna Gora na 72., te Makedonija na 94. mjestu.

Dno ljestvice od 149 država obuhvaćenih statistikom zauzimaju Ruanda, Zimbabve i Afganistan. Istraživanje je provedeno za UN-ovu mrežu SDSN (Sustainable Development Solutions Network), a objavljeno je uoči Svjetskog dana sreće koji se slavi u subotu, 20. ožujka.