Finska zamrznula imovinu Rusa vrijednu skoro 200 miliona eura

.
U okviru novih sankcija, Finska se odlučila na zamrzavanje imovine Rusima u iznosu od 187 miliona eura.

“To su nekretnine, dionice, automobili, jahte, avioni. Sve vrste vrijedne imovine”, rekla je Pia Saarivaara, predstavnica finskog ministarstva vanjskih poslova.

Finske vlasti nisu imenovale konkretne vlasnike zaplijenjene imovine.

U septembru su finske vlasti zamrznule imovinu ruskih milijardera i oligarha bliskih Vladimiru Putinu. Odluke su utjecale na lokalnu imovinu Yandexa u sklopu sankcija EU protiv suosnivača kompanije Arkadija Voloža, teritoriju odmarališta Langvik u vlasništvu Romana Rotenberga i udjela od 22,5 posto u Helsinki Halliju koji je u vlasništvu Genadija Timčenka, piše The Moscow Times.

U oktobru je finski ministar odbrane Antti Kaikkonen priznao u intervjuu za "Aamulehti" da bi imovina koja pripada Rusima mogla biti eksproprisana ako bude potrebno. Uslov za eksproprijaciju može biti postojanje imovine na teritoriji od značaja za sigurnost zemlje. Kaikkonen je pojasnio da "ne treba misliti da sve transakcije Rusa sa nekretninama u Finskoj predstavljaju sigurnosne rizike".

Nakon početka rata u Ukrajini, Finska je zajedno sa Švedskom podnijela zahtjev za ulazak u NATO. Pristupanje dvije skandinavske zemlje bloku je u fazi ratifikacije od strane saveznika. Kremlj je ulazak Finske i Švedske u NATO nazvao prijetnjom Rusiji.

 

Foto:Arhiv