Finski ministar o izjavama Zorana Milanovića: Pomalo nam je to čudno

uhj

Povodom izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da će blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO savez dok se ne promijeni Izborni zakon u BiH oglasio se ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto rekavši da je takav stav pomalo čudan.

Finski ministar odgovarao je na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV kako komentariše izjave koje je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović davao proteklih nekoliko dana.

"Pomalo nam je čudno ako naše članstvo u NATO-u bude povezano s nečim na što ne možemo utjecati", izjavio je ministar Haavisto za Dnevnik Nove TV.

Dodao je da je Finska bila jedna od onih zemalja koje su podržavale ulazak Sjeverne Makedonije, Albanije, Zapadnog Balkana u Europsku uniju i uvijek pozitivno gledala na integraciju.

"Naravno, sad kad mi trebamo pomoć i solidarnost za naš zahtjev, nadamo se da će to pokazati zemlje poput Hrvatske", rekao je Haavisto.

Finska je razbjesnila Rusiju objavom da želi ući u NATO. S obzirom na sve prijetnje koje dolaze iz Rusije, zabrinjava ovaj period dok Finsku ne štiti članak 5, odnosno dok ne postane članica NATO-a. Zbog toga se nadaju da će proces ratifikacije u zemljama članicama ići što brže.

Podsjetimo, Milanović je u više navrata kazao kako će uložiti veto na ulazak Finske u NATO, a tražio je isto od Sabora. Uvjet je da se primi Finsku u NATO, navodio je Milanović, da se promijeni izborni zakon u BiH.