Finski ministar privrede podnio ostavku zbog nacističkih izjava

.
Finski ministar privrede Vilhelm Junnila podnio je danas ostavku nakon samo deset dana na dužnosti. To je objavila vladajuća nacionalistička "Stranka Finaca", čiji je Junnila član. Razlog ostavke bile su Junnilove ranije izjave povezane s nacizmom.

Ove sedmice ministar je "preživio" glasanje o povjerenju u parlamentu koje je pokrenula opozicija, koja ga je optužila za spominjanje nacizma.

"Zbog nastavka vlade i ugleda Finske, vidim da nije moguće da nastavim biti ministar", rekao je Junnila u izjavi.

Tokom predizborne kampanje javna televizija Yle, primjerice, snimila je Junnilu kako čestita svom stranačkom članu na broju 88 na kandidatskoj listi.

"Prvo vam moram čestitati na sjajnom broju na kandidatskoj kartici. Znam da je to dobitna karta. 88 se očito odnosi na dva slova H, o čemu neću više ništa govoriti", izjavio je Junnila.

Broj 88 ozloglašen je zbog reference za zabranjeni nacistički pozdrav Heil Hitler. Slovo H je osmo u abecedi. Junnila se nakon toga izvinio i priznao da je to bila neumjesna šala.

Antiimigracijska "Stranka Finaac" dio je desničarske vlade koja je preuzela vlast 20. juna. Na čelu vlade je premijer Petteri Orpo iz konzervativne Nacionalne koalicijske stranke, koja je pobijedila na izborima u aprilu.

 

Foto:Twitter