Jedini bh. proizvođač eko metli preuzima dio Agrokomercove proizvodne linije

Firma Alatuša d.o.o. iz Velike Kladuše jedini je bh. proizvođač ekoloških metli i četki. Ovo je samo jedan segment u kojem ova mlada, ali već uspješna firma posluje.

Fikret Nizandžić, koordinator prodaje i nabave u firmi Alatuša u razgovoru za Akta.ba je kazao da danas Alatuša uspješno posluje kroz pet poslovnih jedinica, ali da je proizvodnja metli i četki posebna jer su u tom segmentu jedinstveni na području naše zemlje. Kazao je da ova firma uskoro planira i preuzeti dio nekadašnje Agrokomercove prerade voća i povrća, pa će tako ući u novi segment poslovanja.

"Prvi proizvodni pogon koji je pokrenut je pogon konfekcije pod nazivom PJ Ateks. Iako je preduzeće još uvijek relativno mlado jer smo osnovani 2017. godine, naša poslovna ekspanzija je u prošloj godini ekstremno brzo rasla. Danas firma Alatuša d.o.o. posluje kroz pet poslovnih jedinica, kroz proizvodnju konfekcije, proizvodnja metli i četki, trgovine mješovite robe koje se nalazi u Rajnovcu i Kudićima i kroz rad poljoprivredene apoteke", rekao je Nizandžić.

Svi njihovi proizvodni pogoni i trgovine se nalaze u Velikoj Kladuši.

PRERADA VOĆA I POVRĆA​ NOVI SEGMENT POSLOVANJA

Ono po čemu su posebno prepoznatljivi su njihove metle i četki koje su potpuni domaći proizvod i prodaju se pod imenom Bosanka, a izrađene su od visoko kvalitetnih prirodnih materijala kao što je drvo i prirodna dlaka sačinjena od mješavine konjske dlake grive i repa.

"U našem asortimanu su 23 modela četki, pored programa za preduzeća postoji i asortiman za domaćinstva koji se ogleda u raznim metlama za vanjsku i unutrašnju upotrebu, te četkama kao što su ribaća četka, četka za krečenje, četka za odijelo i ostali sličan asortiman. Proizvodnja pored redovnog asortimana nudi i mogućnost izrade specijalnih četaka koje se koriste u raznim industrijama", kaže Nizandžić.

U narednom periodu spremaju nove projekte. Nizandžić nam je rekao da su probavljene sve dozvole i urađen elaborata za novi segment njihovog poslovanja, a odnosi se na preradu voća i povrća u sklopu pilot projekta Agrokomerca.

"Ovo je jedan novi projekt koji realiziramo. Na ovaj način ćemo pokušati nastaviti rad nekadašnjeg giganta. U okviru ovog projekta planirano je zapošljavanje i do 1000 ljudi, sve zavisno o kapaciteta posla koji budemo obavljali, na samom početku vršit će se obrada oko 25 Agrokomercovih brendova od sokova, džemova, zimnica i drugih proizvoda", kaže Nizandžić .

Kazao je kako su u proteklom periodu putem javnih preduzeća uposlili oko 226 radnika, te su tako zajedno sa načelnikom Općine na ovaj način direktno pomogli razvoju Velikokladuške privrede, te se nadaju da će u nastavku svoga rada ovakvih poduhvata biti još više.

DO KRAJA GODINE NOVA ZAPOŠLJAVANJA

Ove godine Alatuša se po prvi put nastupila na GRAMES-DEMI 2019 sajmu u Banjaluci gdje je predstavila svoj bogat program proizvoda. Pored četki predstavili su i svoj asortiman HTZ opreme koja se proizvodi u Velikoj Kladuši i u čijem pogonu je zaposleno 30 žena. Nizandžić  kaže da je u planu širenje ove proizvodnje na domaće i ino tržište ali i novo zapošljavanje, te bi tako do kraja godine, u proizvodnom sektoru HTZ opreme, trebalo biti zaposleno do 80 žena.

"Proizvodnja Ateks se bazira na proizvodnji lake i teške konfekcije. U početku svoje proizvodnje akcenat je stavljen na proizvodnju HTZ opreme od visoko kvalitetnih repromaterijala od renomiranih svjetskih proizvođača. Kod nas različiti privredni subjekti mogu pronaći HTZ opremu za svoje radnike kao što su radnici iz oblasti građevine, šumarstva pa do medicinskih i ugostiteljskih radnika. Pored standardnih veličina nudimo i odjeću po mjeri. Izrada odjeće se radi sa puno pažnje kako bi se radnici osjećali udobno i ugodno u njoj. Pored programa HTZ opreme nudimo i dio modne konfekcije za svakodnevnu upotrebu kao što su hlače, trenerke, košulje, jakne i slično. U našoj proizvodnji moći će te pronaći i program za kućanstvo kao što su kuhinjske krpe, posteljina, stoljnjaci, peškiri i slično", govori Nizandžić.

Firma još djeluje kroz rad poljoprivrednih apoteke gdje pored kompletnog asortimana za poljoprivrednu proizvodnju svi zainteresirani mogu dobiti i stručno mišljenje oko primjene određenih sredstava pa sve do načina tretiranja određenih zasadnih kultura.

"Putem naše poljoprivredne apoteke želimo biti servis za realizaciju poljoprivredne proizvodnje nudeći sav potreban asortiman kao i određene subvencije kroz isti", kaže Nizandžić.

Dodao je još da kroz ovogodišnje predstavljanje na sajmu prvenstveno žele ostvariti dobre buduće kontakte, ali i učvrstiti svoju poziju na području Republike Srpske.

Alatuša dio svog proizvodnog asortimana izvozi u Hrvatsku, Srbiju i dio njihovih lohn poslova odvija se na području Slovenije.