Florida zabranjuje društvene mreže mlađima od 16 godina

.
Za novi zakon glasalo je 106 zastupnika, a protiv je bilo 13

 

Predstavnički dom američke savezne države Florida donio je odluku o zabrani pristupa društvenim mrežama djeci mlađoj od 16 godina, prenosi Anadolija.

 

Za novi zakon glasalo je 106 zastupnika, a protiv je bilo 13.

Predsjednik doma Paul Rener (Renner)  tvrdi da je život na internetu ugrozio mentalno zdravlje tinejdžera na Floridi i doveo ih u opasnost, prenio je portal "Florida Politics".

Mentalnom zdravlju

- Djeca su se uvijek suočavala sa zločestim djevojčicama i dječacima. Ali društveni mediji su promijenili igru i uzrokuju neviđenu štetu mentalnom zdravlju naše djece - rekao je Rener.

 

Dodao je da je neophodno baviti se štetnim efektima društvenih medija na razvoj i dobrobit djece.

- Florida ima uvjerljiv državni interes i dužnost da zaštiti našu djecu, njihovo mentalno zdravlje i njihovo djetinjstvo - objavio je Rener na platformi X nakon sjednice.

Pristalice zakona kažu da se opasno okruženje na društvenim mrežama ne može zanemariti.

Digitalna droga
 

Zastupnik Tejlor Siros (Tyler Sirois) rekao je da je sadržaj na društvenim mrežama namjerno kreiran na način da stvori ovisnost kod mlađe populacije i služi "više kao digitalna droga" nego kao izvor zabave.

Međutim, demokrate koje su se usprotivile ovom zakonu tvrde da bi takva promjena državnog zakona odsjekla puteve za pronalaženje pozitivnih zajednica, pa čak i za pokretanje poslovanja. Štaviše, kritičari tvrde da ova mjera ugrožava prava roditelja.

Meta pozvala Dom da traži drugo rješenje

Meta, kompanija koja posjeduje Facebook, Instagram i druge platforme društvenih medija, pozvala je Dom da traži drugo rješenje, kao što je traženje roditeljskog odobrenja za preuzimanje aplikacija.

- Mnogi tinejdžeri danas koriste internet i aplikacije da odgovorno prikupljaju informacije i uče o novim prilikama, uključujući poslove sa skraćenim radnim vremenom, visoko obrazovanje, građanska ili crkvena okupljanja i vojnu službu - napisao je predstavnik Mete Caulder Harvill-Childs Odboru Predstavničkog doma .

Foto: Facebook