Formirana Komisija za smanjenje parafisklanih nameta

Završena je sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona- preovladavale teme vezane za privrednike.

U rad Komisije biće uključeni i privrednici iz Unsko-sanskog kantona. Ministri i premijer Vlade USK-a odlučili su da izdvajanjima iz Budžeta u vidu subvencija pomognu mala i srednja preduzeća, te obrte u Krajini.

Smanjiti parafiskalne namete privrednicima, bila je jedna od tema današnje sjednice Vlade USK-a, pa su u skladu sa tim, ministri i premijer Kantona 1 formirali Komisiju za smanjenje parafiskalnih nameta, a  koja bi trebala olakšati poslovanje privrednim subjektima u Krajini. Prvi put u radu Komisije biće uključeni i privrednici, odnosno predstavnici Udruženja poslodavaca. Na ovaj način se želi doći do konkretnih prijedloga kako i na koji način smanjiti namete privredi i time postići cilj, olakšanje poslovanja i bolji finansijski rezultati.

Odobren je i iznoz od 30 hiljada maraka za Sajam „Ekobis“ u smislu podrške i organizaciji, ali i domaćim privrednicima koji će ove godine izlagati svoje proizvode. Ovogodišnjem Ekobisu prisustvovat će i izlagači iz Turske i Kine, rečeno je iz Ministarstva privrede USK-a.

Kao pomoć malim i srednjim preduzećima, te obrtima, iz Budžeta USK-a izdvojeno je 180 hiljada maraka, a na dva javna poziva zainteresovani privrednici i obrtnici se mogu javiti u roku od 20 dana.