Forto: Sve opcije su na stolu, ovo što radi federalni nivo je skandalozno

Forto
Večeras je u Sarajevu održana sjednica Kolegija Vlade Kantona Sarajevo, a premijer Edin Forto rekao je da su imali skoro cjelodnevno zasjedanje, na kojem su razmatrane nove mjere zbog pogoršane epidemiološke situacije.

 

Kako je rekao, imajući u vidu da neke od mjera zahtjevaju intervenciju Skupštine, predložili su održavanje sjednice najvišeg zakonodavnog tijela u Kantonu, te bi ona trebala biti održana sutra.

"Sve opcije su na stolu, želimo da sutra Skupština zasjeda samo na ovu temo i tamo ćemo sve iznijeti”, kazao je Forto.

Upitan o mjerama koje su razmatrali, kazali su da će to sigurno biti jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova, a da "za sve drugo moramo sačekati sutra".

Kazao je i da Vlada KS pregovara o nabavci vakcina protiv koronavirusa.

"Poduzeli smo daleko više aktivnosti nego oni kojima je to posao", rekao je kantonalni premijer”, kazavši da bi volio da imamo dobre vijesti o vakcinama narednih dana.

Zamoljen da objasni ko može uvesti vakcine, koji nivo vlasti, rekao je da to mogu svi, , ali da kantonima to predstavlja veći problem nego bišim nivoima.

Upitan o lockdownu, kazao je da on nema smisla ako je na snazi samo u Sarajevu.
"To mora doći s višeg nivoa, neću da prebacujem lopticu, ali ovo što radi federalni nivo je skandalozno", zaključio je Forto.