(FOTO) Na Zlatištu pronađeni “skoro kompletni” posmrtni ostaci dvije osobe

Home

(FOTO) Na Zlatištu pronađeni “skoro kompletni” posmrtni ostaci dvije osobe


Na lokalitetu Zlatišta na Trebeviću provodi se ekshumacija, koju po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine na mjestu ekshumacije koordinira istražitelj Tužiteljstva BiH.

Tokom potrage u prethodna dva dana pronađeni su skoro kompletni posmrtni ostaci dvije osobe.

Aktivnosti su pokrenute na temelju anonimne dojave i saznanja da bi se na navedenom lokalitetu mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Pronađeni posmrtni ostaci bit će izmješteni radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta žrtava putem analize DNK uzorka.

Posmrtni ostaci pronađeni su blizu površine tla, a s obzirom na to da se radi o širem lokalitetu, potraga za posmrtnim ostacima se nastavlja.

Eksuhmaciju i rad ovlaštenih službenih osoba koordinira istražitelj Tužiteljstva BiH, a na mjestu ekshumacije prisutni su predstavnici ICMP-a, Instituta za nestale osobe, ljekar specijalista sudske medicine, a lokaciju osiguravaju policijski djelatnici MUP-a RS iz Istočnog Novog Sarajeva.

Tužiteljstvo BiH i uposlenici tužiteljstva, gotovo svakodnevno sudjeluju u aktivnostima potraga za posmrtnim ostacima i ekshumacija žrtava ratnih zločina diljem BiH, saopćeno je iz ove pravosudne institucije.

 

(Izvor: Fokus.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 30/03/2017 - 17:26

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top