Fotografija iz 1943. godine pokazuje kako je Bihać izgledao u Drugom svjetskom ratu

.
Na Twitteru je objavljena stara fotografija Bihaća koja prikazuje kako je grad izgledao nakon ponovne okupacije 1943. godine.

 

"Bihać, centar grada poslije ponovne okupacije februara 1943. godine", navodi se na profilu Sulejmana Lipovače koji je objavio crno-bijeli snimak.

Dalje je opisao šta se sve nalazi na fotografiji koja je nastala prije skoro 80 godina.

 

 

"Lijevo se nalazi Bihaćka medresa. U daljini se vidi Kloster iz prethodnih objava. Na mjestu bihaćke medrese danas se nalazi kantonalno tužilaštvo, a desno BH pošta. Ispod Klostera se nalazi bunker", piše Lipovača u opisu fotografije.

Na njegovom profilu može se pronaći još starih fotografija Bihaća, a jedna od njih je upravo nastala pred zgradom bivšeg Klostera 1945. godine.

 

 

Zgrada Klostera (samostan i škola časnih sestara Klanjateljica Krvi Kristove) sagrađena je 1894. godine, a 2009. je proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

"Tokom oslobađanja Bihaća, kraj Klostera, vođene su teške borbe za Bihać. Danas se u prostorijam Klostera nalazi Muzej Unsko-sanskog kantona. Slikano ispred današnje galerije JU Muzeja USK", stoji u opisu.

Foto: Twitter