Francuska i Njemačka pojačavaju kontrolu na granici

gr
FRANCUSKA je danas najavila nova ograničenja za područje kod zajedničke granice s Njemačkom kako bi se obuzdalo širenje novih sojeva koronavirusa u francuskom Moselleu.


Prekogranični radnici, koji su dosad bili izuzeti iz mjera, morat će pokazati negativni PCR test ako putuju iz nekih drugih razloga osim posla, priopćili su francuski ministar vanjskih poslova i ministar zdravstva.

Pojačat će se rad od kuće u tom području, naveli su ministri nakon što su Francuska i Njemačka ovaj tjedan objavile da traže načine da spriječe zatvaranje zajedničke granice. 

Mogle bi se pojačati zajedničke patrole francuske i njemačke policije, rekli su ministri i dodali da Francuska ubrzava program cijepljenja u toj regiji i povećava broj testiranja.

Raste broj zaraza južnoafričkim sojem

Francuska se opire novom nacionalnom zatvaranju zbog novih sojeva koronavirusa, ali je počela uvoditi stroža lokalna ograničenja, uključujući područje Dunkerquea na sjeveru zemlje zbog porasta novih zaraza. 

Područje oko tog grada privremeno će biti zatvoreno vikendom. 

Istočna regija Moselle, na granici s Njemačkom i Luksemburgom, bilježi porast zaraza južnoafričkim sojem koronavirusa. Regionalne vlasti pozivaju na lokalno zatvaranje.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, gorljivi proeuropljanin, zalaže se da unutarnje granice između članica EU ostanu otvorene u pandemiji i sukobio se s Njemačkom prošle godine kad je naglo zatvorila granicu u prvom valu koronavirusa. 

Izvor: