Francuska, Njemačka, SAD i Kanada uvjereni da Rusija stoji iza napada novičokom

Francuska, Njemačka, Sjedinjene Države i Kanada su u zajedničkoj izjavi istaknule da "potpuno vjeruju" zaključcima britanske policije u istrazi o trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri nervnim otrovom novičokom, prenosi Hina. 

"Imamo puno povjerenje u britanske zaključke po kojima su dvojica osumnjičenih ruski vojnoobavještajni časnici (...) i ta je operacija sigurno odobrena s vrha [ruske] Vlade", izjavile su četiri zapadne zemlje u priopćenju Downing Streeta, dan nakon izdavanja europskih uhidbenih naloga za tu dvojicu.

Riječ je o dvojici muškaraca identificiranih pod imenima Aleksander Petrov i Ruslan Boširov, no njihova imena možda su lažna, prema britanskoj policiji. 

May: Napad izveli oficiri GRU-a

"Pozivamo Rusiju da OPCW-u [Organizacija za zabranu korištenja kemijskog oružja] preda sve informacije o svom programu za novičok", dodaju.

London je u četvrtak ocijenio ruskog predsjednika Vladimira Putina odgovornim za trovanje Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije 4. ožujka u Salisburyju, na jugozapadu Engleske.

Dan ranije, britanska premijerka Theresa May je u parlamentu izjavila da su napad izvela dvojica časnika ruske vojnoobavještajne službe (GRU).

"Već smo donijeli zajedničke mjere kako bismo suzbili djelatnost GRU-a putem izgona svih neprijavljenih obavještajnih agenata", ističu zemlje potpisnice, smjerajući na izgon ruskih diplomata nakon trovanja Skripalovih.

Zaključci britanske istrage "dodatno nas učvršćuju u nakani da nastavimo raditi na sprječavanju neprijateljske djelatnosti stranih obavještajnih mreža na našim teritorijima", ističu.

Razgovor s Macronom, Trumpom, Merkel i Trudeauom

Downing Street dodaje da je May o tome razgovarala s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, s američkim Donaldom Trumpom, s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Ruska strana cijelu aferu negira. 

"Za nas su nedopustive" optužbe na račun ruske vlasti, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

"Ni najviša vlast Rusije ni niže rangirani dužnosnici nemaju veze s događajima u Salisburyju", naglasio je.