Francuski kušači vina traže da budu prioritet u vakcinaciji jer strahuju od gubitka čula mirisa

Vino
Francuski kušači vina žele da budu među prioritetnim grupama za vakcinaciju protiv koronavirusa strahujući da će izgubiti čulo mirisa ako se zaraze.

 

Više od jedne trećine kušača koji su bili zaraženi tvrde da je zaraza utjecala na sposobnost da rade svoj posao, pokazalo istraživanje Saveza enologa.

Gubitak čula okusa i mirisa je jedan od izraženijih simptoma zaraze i zbog toga je velika prijetnja osobama kojima su ova čula vrlo bitna za njihov posao.

Zabrinuti su svi u industriji vina. Enolozi su posebno edukovani za svoj zanat i daju vrlo bitne savjete vinarima tokom proizvodnje ovog napitka.

Pojedini koji su se školovali za enologa su morali prekinuti školovanje nakon što su se zarazili koronavirusom, tvrde u Savezu enologa.

Čelnik ovog saveza Didier Fages je izjavio da su poslali dopis predsjedniku Emmanuelu Macronu i premijeru Jeanu Castexu zahtijevajući da kušači vina budu među prioritetnim grupama za vakcinaciju.

Obrazlagajući ovaj zahtjev, napomenuo je da je kušanje tj. da su čula okusa i mirisa ključna za njihov posao. Kako je kazao, kada enolog izgubi osjet, to je isto kada muzičar nema instrument.

Francuska industrija vina vrijedna milijarde eura je imala velike gubitke tokom prošle godine, piše list Independent.