Francuski premijer: Omikron se širi brzinom munje

.

VARIJANTA omikron "širi se brzinom munje" u Europi i vjerojatno će postati dominantna u Francuskoj do početka sljedeće godine, upozorio je jučer francuski premijer Jean Castex.

Prema posljednjim podacima, u Europi je do sada zabilježeno više od 89 milijuna slučajeva zaraze covidom-19 i 1.5 milijuna smrti povezanih s tim virusom.

Francuska zatvorila granicu s Britanijom

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je jučer da se zemlja "mora pripremiti za izazov kakav još nismo imali", a njemačka zdravstvena agencija označila je Francusku, Norvešku i Dansku kao "visokorizične" zemlje zbog sve većeg broja infekcija. U Njemačkoj su danas zabilježene više od 42.000 slučajeva covida.

Francuske vlasti su jučer u 23 sata zatvorile granice za turiste ili poslovne ljude koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva. Nekoliko sati ranije, Castex je objasnio kako će ova ograničenja putovanja biti uvedena kako bi se zaustavio nadolazeći val infekcija.

Dodatno, vlasti su objavile kako će smanjiti period između primanja druge i treće doze cjepiva protiv koronavirusa na četiri mjeseca kao i da će dokaz o cijepljenju biti nužan za ulazak na određena mjesta u zemlji, piše BBC.

Nacrt zakona za necijepljene

Castex je dodao da će veće javne zabave i vatromet na Staru godinu biti zabranjeni i preporučio je da se ljudi, čak i cijepljeni, samostalno testiraju prije okupljanja na novogodišnjim zabavama.

Kako bi povećala pritisak na ljude da se cijepe, vlada će na početku sljedeće godine predstaviti nacrt zakona po kojemu će ljudi morati biti cijepljeni kako bi ušli u restorane ili koristili javni prijevoz na dugim relacijama.

Prema trenutnim pravilima, nedavni negativni rezultat testiranja može služiti kao zdravstvena propusnica čak i bez cijepljenja.

"Ne možemo dozvoliti da odbijanje manjine Francuza da se cijepe utječe na život čitave zemlje", rekao je jučer Castex u govoru emitiranom na televiziji.