Francuz organizovao Sejfovićev bijeg

“Samo da javim da sam na sigurnom. Morao sam ovo uraditi jer nisam mogao više gledati nepravdu i ucjenu“, napisao je Amel Sejfović poruku izvjesnoj osobi sa nadimkom Žužu, koja je koristila francuski broj mobitela, poručivši da mu ne sekiraju majku. Ovu i druge poruke danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo, na suđenju Sejfoviću za bijeg iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu, pročitao svjedok Tužilaštva KS-a, inače vještak Federalne uprave policije Avni Rizvić.

Francuski broj

Prema Rizvićevom iskazu, on je vještačio pet mobitela koji su privremeno oduzeti od optuženog Nikole Simića, dva mobitela od Igora Miloša, po jedan mobilni telefon oduzet od Armina Delalića, Amira Ibrahimija i Binase Hazić, te četiri mobitela koja su pronađena kod Amela Sejfovića prilikom hapšenja.

Na svim mobitelima na kojim je bilo moguće vraćanje obrisanih podataka vještak je tražio obrisane poslane i primljene poruke, odlazne i dolazne pozive, te izbrisane kontakte. Tako su u mobitelu Amira Ibrahimija među izbrisanim brojevima bili kontakti izvjesnog Džejmsa i Kapetana. Vještak je pojasnio da ne zna kome su pripadali obrisani brojevi. Nakon suđenja smo od tužilaca saznali da se iza nadimka Kapetan krio Amel Sejfović.

Vještačenjem mobilnih aparata koje je koristio Sejfović vještak Rizvić je korištenjem fizičke metode (vraćanje izbrisanih komunikacija) otkrio da je Sejfović često komunicirao sa francuskim brojem. Iz Tužilaštva nam je nakon suđenja potvrđeno da je broj koristila osoba pod nadimkom Žužu, te da je posredstvom nje Sejfović komunicirao sa drugim osobama. U nekoliko slučajeva Sejfoviću su njegovi jataci putem Žužua prenosili da su prema njemu pošli policijski kombiji.

Podsjetimo, na prethodnom ročištu Mirza Nikšić, pripadnik MUP-a KS-a iz Sektora informatike i sudski vještak, kazao je da je Sejfović najčešće kontaktirao sa Elvirom Bašalićem, koji je koristio francuski broj.

Na drugom telefonu, nakon vještačenja i analize, vještak je uspio vratiti izbrisane poruke koje je poslao Sejfović prema francuskom broju koji se dovodi u vezu s Bašalićem, prenosi Oslobodjenje.

Amel Sejfović je 7. septembra 2017. poslao nekoliko poruka: “Kod restorana sam Visočanka. Nemam para”, “Evo me gdje je skretanje za planinarski dom”, “Piši koliko su blizu mene”...

Pretresi

Na ovom ročištu advokati Adna Dobojlić i Sabina Hota-Ćatović prigovorili su na zakonitost dokaza, tvrdeći da ne postoje zapisnici o pretresu mobitela i prenošenju materijala iz mobitela na kompjuter, te da toj procesnoj radnji nisu prisustvovali branioci optuženih. Sejfović je pobjegao iz KPZ-a 3. septembra, a uhapšen je 11. septembra između Visokog i Kiseljaka.

Suđenje se nastavlja 10. jula.