Francuzi u nevjerici: Tinejdžer uperio pištolj u nastavnicu (VIDEO)

Francuski je dječak (15) optužen za nasilni napad s predumišljajem nakon što je u srednju školu Edouard-Branly u pariškom predgrađu Creteil donio lažni pištolj i uperio ga u svoju nastavnicu, piše BBC.

Jedan od njegovih kolega iz razreda snimio je incident te je snimak u četvrtak objavio na društvenim mrežama. Lokalni su mediji saopštili da je 15-godišnjak rekao da je sve trebala biti šala te da nije znao da ga kolega iz razreda snima.

Nastavnica je napad policiji prijavila u petak, a dječak se istog dana u pratnji oca predao policiji.

U videu koji je objavljen na društvenim mrežama može se vidjeti kako dječak upire pištolj prema svojoj nastavnici i urla na nju da u imenik upiše da je došao na sat. Nastavnica se međutim na njega ne obazrela te je nastavila raditi na svom računaru i obraćati se razredu.

Francuske dnevne novine Le Parisien pišu da je 15-godišnjak navodno bio ljut jer je njegovo kašnjenje na čas u imeniku zabilježeno kao izostanak.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner oštro je osudio incident.

“Škola je kolijevka naše Republike i u nju se ide naučiti poštovati je”, rekao je tokom posjete jednoj policijskoj stanici na istoku Pariza.

“Obećavam da ćemo ponovno zauzeti Republiku, četvorni metar po četvorni metar.”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potez učenika proglasio je neprihvatljivim.

Didier Sablic, učitelj s 25 godina iskustva rada u srednjoj školi Edouard-Branly, rekao je za francuske dnevne novine Le Monde da on nije navikao na takve incidente te da se njihovi učenici uče komunikacijskim sposobnostima i poštovanju.

 

Izvor: