Frapantne odluke o Zavodu Pazarić: Smijeniti ministre ili slijede protesti

Nakon imenovanja Mevlide Bandić na mjesto v.d. direktorice Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, Udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“ uputilo je protestno pismo.

Osjećamo ljudsku i moralnu obavezu da zajedno s Vijećem roditelja i mnogim nevladinim organizacijama na nivou Federacije BiH, reagiramo povodom aktuelne situacije o pitanju imenovanja v.d. direktorice Zavoda Pazarić Mevlide Bandić. Osobe protiv koje je pokrenut disciplinski postupak u sklopu Zavoda zbog povrede radne obaveze. Da stvar bude gora, nije pokrenut bilo kakav postupak, pokrenut je postupak zbog vrijeđanja i omalovažavanja štićenika Zavoda“, istaknuto je i saopćenju.

Podsjećaju da je Vlada FBiH jučer imenovala i novi Upravni odbor Zavoda kojeg sačinjavaju Sulejman Memo Haljevac, Anela Čović, Elvis Bekan, Mario Nenadić i Martin Grgić, te napominju da nije ispoštovan njihov zahtjev da u upravnim i nadzornim odborima trebaju obavezno biti i po jedan roditelj osoba štićenika.

„Razumijemo da postoje procedure, ali ne razumijemo zašto se požurilo s novim, vrlo upitnim imenovanjima koja predstavljaju uvredu i šamar čitavoj populaciji nakon svih prethodnih dešavanja. Najgore od svega smatramo sam vremenski kontekst ovakvih odluka jer se sve dešava nakon što je u javnost izašla istina o ignoratskom ophođenju odgovornih za kompletnu situaciju i stanje ustanova koje, umjesto da budu simbol zaštite i brige ove ranjive populacije, ispostavilo se da je istina suprotna tome i da se ustanove mogu komparirati sa najozloglašenijim kazamatima koji su napravljeni kao kazna“, navodi se u saopćenju.

Pitaju se zašto država, sistem i institucije rade sve suprotno od onoga zbog čega postoje.

„Najodgovornijim za ovakve frapantne i blago rečeno bezobrazne odluke smatramo premijera Fadila Novalića, ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču, ministra pravde Matu Jozića, ministricu obrazovanja i nauke Elviru Dilberović te ministra zdravstva Vjekoslava Mandića“, stoji u saopćenju.

U Udruženju „Dajte nam šansu“ smatraju da ovi ljudi nakon ovakve odluke ne smiju biti sastavni dio nove dolazeće Vlade FBiH, niti bilo koje buduće vlade.

„Svako društvo je onoliko jako koliko je u stanju da zaštiti svoje najranjivije kategorije, a vi ste na ovom ispitu pali. Zahtjevamo smjenu svih odgovornih donosioca odluka jer u protivnom ćemo biti primorani da organiziramo proteste“, upozorili su iz Udruženja.