FUP sačinio izvještaj protiv policajaca koji su brutalno pretukli mladića u Mostaru

.
Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je zaprimio izvještaj Federalne uprave policije protiv pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova HNK zbog brutalnog premlaćivanja mladića, koje se 10. aprila dogodilo u centru Mostara

Glasnogovornica Tužilaštva HNK u Mostaru Ana Rajič, nam kaže da je Federalna uprava policije izvještaj dostavila postupajući po zakonu za prikupljanje dodatnih obavještenja Kantonalnog tužilaštva HNK Mostar.

 

"Tužilaštvo je jučer 12. maja zaprimilo izvješće FUP-a protiv prijavljenih osoba inicijala J.P. i A.V. zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo 'Zloupotreba položaja i ovlasti' i kazneno djelo 'Zlostavljanje u obavljanju službe' Krivičnog zakona FBiH. Postupajući tužilac vrši uvid u navedeno izvješće i prikupljene dokaze te će odlučiti o poduzimanju daljnjih mjera i radnji u ovom predmetu", kazala nam je Rajič.

 

Podsjetimo da su dvojica policajaca u Franjevačkoj ulici u Mostaru 10. aprila u večernjim satima brutalno pretukli mladića ispred ulaza u zgradu u kojoj živi iako im nije pružao nikakav otpor, a sve je snimila nadzorna kamera.

 

Video ovog slučaja postao je viralan, a osude brutalnosti stigle su svih strana, te su građani ispred MUP- HNK organizovali proteste i tražili ostavku resornog ministra Slađana Bevande.

 

Policajci su suspendovani, a prema Krivičnom zakonu Federacije BiH, zbog zloupotrebe položaja i zlostavljanja u obavljanju službene dužnosti mostarski policajci bi mogli služiti zatvorsku kaznu do pet godina zatvora.