Gazprom: Gas u Evropu ipak stiže, i to preko Ukrajine

wq
Prošlog mjeseca plinovod je bio zatvoren na 10 dana zbog održavanja

Rusija obustavlja na neodređeno vrijeme dotok gasa kroz plinovod Sjeverni tok 1 koji snabdijeva Evropu ruskim gasom ispod Baltičkog mora.

To je izazvalo strah od nestašice energenata u Evropi kako se bliži zima, piše redakcija Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na izvještavanje agencija Reuters, AP i AFP.

Ruski državni energetski gigant Gasprom naveo je jučer da isporuke Njemačkoj ne mogu da budu ponovo pokrenute poslije trodnevne pauze zbog, kako je ranije saopćeno, održavanja jer je otkriveno novo curenje nafte.

Gasprom je saopćio da je curenje nafte otkriveno u kompresorskoj stanici Portovaja na ruskom kraju gasovoda i da isporuke ne mogu sigurno biti ponovo pokrenute dok se problem ne riješi.

Rutinska procedura

Za 2. septembar bilo je planirano da gasovod Sjeverni tok 1 ispod Baltičkog mora nastavi sa radom.

Odlaganje je potaklo strahove da će Rusija držati gasovod van mreže na duži period kako bi izvršila pritisak na zapadne nacije i razbila njihovo jedinstvo u sankcionisanju Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Moskva je u više navrata demantovala navode da koristi energente kao oružje.

Njemački Siemens Energy, koji opslužuje turbine Sjevernog toka 1, naveo je da curenje ove prirode ne bi trebalo da primora gasovod da zaustavi rad.

Simens je također saopćio da kompresorska stanica Portovaja ima druge turbine sa Kojima bi Sjeverni tok 1 mogao nesmetano da radi.

- Ovakva curenja obično ne utiču na rad turbine i mogu se zapečatiti na licu mjesta. To je rutinska procedura u okviru radova na održavanju", naveli su u toj kompaniji.

 

Ranije tokom dana, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je Evropsku uniju da bi Moskva mogla da zaustavi dotok prirodnog gasa u blok ukoliko uvede ograničenje cijena za ruske isporuke, na šta je pozvala šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (fon der Leyen).

Ona je 2. septembra pozvala na ograničenje cijene ruskog gasa u pokušaju da se spriječi manipuliranje Moskve energetskim tržištem Evropske unije u znak odmazde za sankcije uvedene Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu krajem februara.

Prošlog mjeseca plinovod je bio zatvoren na 10 dana zbog održavanja. Novi prekid snabdijevanja Gazprom je najavio manje od dvije nedjelje.

 

"Problemi u održavanju"

Moskva je smanjila snabdijevanje gasom na 40 procenata kapaciteta u junu i na 20 procenata u julu, tvrdeći da postoje problemi u održavanju do kojih je, kako su naveli, došlo usled zapdnih sankcija, jer oprema nije mogla na vreme da bude vraćena i instalirana.

Prekid i smanjenje snabdijevanja doveli su do porasta cijena gasa i primorali evropske vlade da se bore za alternativne isporuke uoči zime.

Nezavisno od toga, Grupa sedam (G7) je nakon samita u Njemačkoj saopštila da će se ići ka uspostavljanju ograničenja cijena na izvoz ruskih naftnih derivate, za šta nije određen vremenski okvir.