Gdje bogataši kupuju nekretnine: Ovako izgleda njihov izbor

.
Kada su u pitanju prioriteti za njihovu sljedeću veliku kupovinu, ultrabogati su na vrh popisa svrstali “stil života” i “ulaganje”

Četvrtina američkih pojedinaca s ultravisokim prihodima, ili onih koji "vrijede" 30 miliona dolara ili više, planira da kupi stambenu nekretninu ove godine, prema izveštaju Douglasa Ellimana i Knight Franka o bogatstvu. Prema izvještaju, prosječan ultrabogati pojedinac već posjeduje četiri kuće. Jedna četvrtina njihovog rezidencijalnog portfelja je izvan matične zemlje.

Skupo je isplativo

Kada su u pitanju prioriteti za njihovu sljedeću veliku kupovinu, ultrabogati su na vrh popisa svrstali “stil života” i “ulaganje”, a slijede ih porezi i sigurnost.

Dok su luksuzne nekretnine bile izložene mnogim istim pritiscima kao i ostatak tržišta – slaba ponuda, spora prodaja, rastuće cijene – ultravisoke nekretnine prošle su nešto bolje. Prošle godine u SAD su 34 prodaje bile veće od 50 miliona dolara, što je pad u odnosu na 45 u 2022, ali i dalje daleko više u odnosu na godine prije pandemije.

Uz stabilizaciju kamatnih stopa i mogući pad ove godine, stručnjaci za nekretnine kažu da postoje rani znakovi da luksuzna ponuda raste, što bi moglo dovesti do veće prodaje.

- Ako vidimo zaokret prema nižim stopama ili barem više povjerenja da inflacija ide u pravom smjeru, mislim da ćete ponovno početi da vidite kako se zalihe povećavaju - rekao je za CNBC Lijam Bejli, partner i globalni menadžer istraživanja u Knightu Franku, prenosi Investitor.

Izvještaj predviđa da će američko tržište luksuznih nekretnina s najboljim rezultatima ove godine po rastu cijena biti Majami, s očekivanim porastom od 4%. Njujork je zauzeo drugo mjesto u SAD s očekivanim rastom cijena od 2%, a slijedi ga Los Anđeles s rastom od 1%.

Najveće tržište

Globalno, očekuje se da će najveće tržište za luksuzne nekretnine biti Oklend, Novi Zeland, s predviđenim rastom cijena od 10% u 2024. Mumbaj je na drugom mjestu, s 5,5%; slijedi Dubai (5%); Madrid (5%); Sidnej (5%); i Štokholm (4,5%).

Prošle godine je 100 najvećih svjetskih tržišta luksuznih nekretnina zabeležilo solidan rast od 3% na prosječnoj cijeni. Tržište luksuznih nekretnina s najboljim rezultatima na svijetu bila je Manila, Filipini, s rastom od 26%, djelimično podstaknuto ulagačima koji su bježali iz Hong Konga i Kine. Dubai je na drugom mjestu s rastom cijena od 16%, a slijede ga Bahami s 15% i region Algarve u Portugalu s 12%.

Među najnižim rastom prošle godine bili su Njujork, s padom cijena od 2%, i San Francisko, koji je u osnovi ostao nepromijenjen sa 0,5%. Najveći pad u svijetu među glavnim tržištima zabilježio je Oksford u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje su cijene pale 8%.

Bejli je rekao da ultrabogati američki kupci sve više odlaze u inostranstvo. Rekao je da su kupci iz SAD sada vodeći strani kupci ultrakvalitetnih nekretnina u Londonu – onih čija je cijena veća od 10 miliona dolara. Takođe su sve aktivniji u Evropi.

- Postali su prilično prisutni, toliko su sada uočljiviji u Italiji, Francuskoj i Portugalu, više nego što su bili - rekao je Bejli. 

“Mislim da su američki kupci postali puno srećniji u istraživanju i razmišljanju o alternativama.”

Ipak, milion dolara ne može kupiti ono što je moglo ranije u SAD i inostranstvu. U Monaku, najskupljem tržištu nekretnina na svijetu, milion dolara donosi vam 172 kvadratna metra prvoklasne nekretnine, prema Wealth Reportu. U Aspenu dobijete 215 kvadrata, dok u Hong Kongu dobijete 237, što čini da Njujork izgleda kao dobra ponuda s 367.

 

Foto:Facebook