Gdje je „isparilo“ 15 miliona koje je Šemsudin Dedić obećao poljoprivrednicima?

.

 

U prijedlogu budžeta Federacije za ovu godinu za poljoprivredu je izdvojeno 19 miliona maraka više u odnosu na godinu ranije, piše Interview.

Pohvalio se ovim zadnjih dana februara u Mostaru federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i dodao da će zajedno s budžetima općina i kantona na račun poljoprivrednika ići čak preko 160 miliona KM.

Da je iko povjerovao u ovu vijest, vjerujemo da bi poljoprivrednici izašli na ulice. I to ne da prosvjeduju, već da proslave rekordne svote koje će konačno dobiti. No, iznevjereni i prevareni, prešutjeli su ovu „veliku vijest“.

Ministar „Obećanje“

U seprembru prošle godine ministar Dedić, koga u šali poljoprivrednici zovu „ministar Obećanje“ obavijestio je poljoprivrednike da će Vlada Federacije BiH izdvojiti 15 miliona pomoći u poljoprivredu, zbog ogromnih posljedica, izazvanih dijelom pandemijom coronavirusa, ali i sušom, te prošlogodišnjim mrazevima.

 

 

Potvrdila je to i federalna Vlada, te na zvaničnoj stranici 20. septembra objavila kkko je na hitnoj telefonskoj sjednici donijela Odluku o odobravanju preraspodjele sredstava predviđenih u Budžetu FBiH za 2021. godinu iz Fonda za stabilizaciju privrede, u iznosu od 105.000.000 KM i to na ministarstvo energije, poljoprivrede i razvoja, odnosno poduzetništva.

Prema toj odluci, ministarstvu poljoprivrede (poticaji za poljooprivredu) razrezano je 15 miliona KM.

 

 

No, do danas, niti jedna KM nije stigla na račun poljoprivrednicima. A od 15 miliona ostao je samo nadimak ministra Dedića – Obećanje.

U agoniji smo

U međuvremenu je ministar, zajedno sa vjernim suradnicima, pomoćnicima i savjetnicima dodijelio čak 90 miliona (naših) para privatnim kompanijama koje su tokom pandemije obećale da neće, pa jesu, otpuštale radnike. Na ovu su nezakonitost upozorili revizori. No, bez rezultata. Osim, ako ne računamo da su se ministar i njegovi suradnici obrušili na federalne revizore i neizravno poručili da vjeruju samo svojim, dakle internim revizijama.

Kako je vrijeme odmicalo, bilo je jasno da od tih 15 obećanih miliona neće još zadugo (ako ikada) biti išta. Zapelo je u procedurama, zakonu, različitim viđenjima kako podijeliti novac.

Na vrijeme su svojih 45 miliona dobili obrtnici u poljooprivredi, no, proizvođači u primarnoj i prehrambenoj industriji još čekaju. I priznaju da gube nadu.

– Od septembra do decembra održano je niz sastanaka sa federalnim ministrom i tri reprezentativna udruženja – Udruženjem poljoprivrednih proizvođača, Udruženjem poljoprivrednika i Seljačkim savezom. Tražili smo modele kako implementirati tih 15 obećanih miliona. No, onda nam je rečeno da to neće baš ići lako, jer to nije po Zakonu o novčanim podrškama – kaže za Interview. ba Admir Kahriman iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača.

On objašnjava da je sastanak bio krajem decembra, da je već bilo jasno da je budžetska godina pred kraj.

– Jedina varijanta je bila ona koju je nudio ministar Dedić da se tih 15 miliona stavi na poziciju kapitalnih ulaganja. No, nismo postigli dogovor i onda je odlučeno da se isplate izvrše obrtima u poljoprivredi. A za poljoprivredu je odlučeno da nema zakonskih akata za preraspodjelu i vraćeno je Vladi. Pod uslovom da se ta sredstva planiraju u ovogodišnjem budžetu za poljoprivredu. To je predviđeno nacrtom budžeta za ovu godinu – objašnjava Kahriman.