Gdje na ljetovanje: Ovo su cijene u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i BiH

ljetovanje
Ne prestaju kritike na račun cijena u Hrvatskoj a to bi ovu zemlju moglo koštati ne samo dobre turističke sezone, nego i gubitka gostiju sljedeće godine...

 

Posljednjih sedmica ne prestaju kritike na račun cijena na Jadranu. Žale se gosti, žale se domaći. Skup je, kažu, smještaj, pa mnogi apartmani i smještajni kapaciteti zjape prazni, skupa je hrana, skup je sladoled.

Mnogi bruje da bi Hrvatsku sve to u konačnici moglo koštati dobre turističke sezone te da bi turisti, nastave li sa takvim napumpavanjem cijena, iduće godine mogli odabrati neku drugu zemlju za svoj godišnji odmor.

 

UPOREDBA CIJENA

Neke od tih zemalja koje bi mogle profitirati su zemlje u okruženju, te su hrvatski novinari odlučili uporediti cijene smještaja u Rovinju (Hrvatska), Portorožu (Slovenija), Tivtu (Crna Gora) i Neumu (Bosna i Hercegovina). Period boravka za koji su gledali cijene je šest noćenja za dvije odrasle osobe u periodu od 7. do 13. avgusta. 

Najjeftiniji smještaj koji se na Bookingu nudi u to vrijeme su sobe s balkonom i kupaonicom, a za koji ćete izdvojiti 672 eura. Objekat se nalazi kilometar od centra grada te 1,2 kilometra od najbliže plaže. Najjeftiniji hotel koji se tada nudi kategoriziran je s četiri zvjezdice s uključenim doručkom u istom periodu koštat će vas 1.666 eura, na doduše veoma dobroj lokaciji - 150 metara od centra grada i 250 metara od plaže.

 

SLOVENIJA JEFTINIJA OD HRVATSKE

Najjeftiniji apartman koji ćete u tom periodu naći u Portorožu koštat će vas 597 eura. Riječ je o kompletnom apartmanu s kuhinjom koji je smješten tri kilometra od centra grada te 1,8 kilometara od najbliže plaže.

No, zato biste mogli puno povoljnije proći s hotelom. Hotel s tri zvjezdice i uključenim doručkom koji se nalazi kilometar od centra i 450 metara od plaže u Portorožu će vas koštati 949 eura za dvije osobe.

Jeftinije od Hrvatske, ali i Slovenije, proći ćete u crnogorskom Tivtu, gdje se najjeftiniji smještaj za šest noćenja nudi već od 245 eura. Riječ je, doduše, o najobičnijoj sobi s dva kreveta i kupaonicom, no opet je puno jeftinije od primjerice istog smještaja u Rovinju.

Što se hotela tiče, najjeftiniji kategoriziran s tri zvjezdice s uključenim doručkom na samoj plaži platit ćete 632 eura za dvije osobe.

 

NEUM SKUPLJI OD TIVTA

Jedna od hit lokacija u posljednje vrijeme i za Hrvate je Neum u Bosni i Hercegovini, no zanimljivo, ovo hit mjesto skuplje je nego Tivat.

Najjeftiniji privatni smještaj tamo ćete platiti 330 eura, no dobra je stvar što se nalaze relativno blizu mora. Najjeftiniji hotel u Neumu s tri zvjezdice i doručkom koštat će vas 608 eura za šest noći, a dobra je stvar što se hotel nalazi na samoj plaži.

Dakle, kako stvari stoje, izgleda da ćete najskuplji odmor platiti upravo u Hrvatskoj, dok biste u drugim zemljama mogli znatno uštedjeti.

Osim smještaja, jedna od važnijih stavki na ljetovanju je i cijena hrane, a tu će najbolje proći oni koji ljetuju u Neumu ili u Crnoj Gori. Tamo je, naime, hrana i dalje jako povoljna, a porcije su ogromne. Jedini izuzetak mogla bi biti nešto razvikanija Budva, gdje su i cijene hrane, ali i smještaja nešto veće u odnosu na ostatak zemlje.