Gdje putovati 2021.? - Evo pregleda i stanja

putovanja

 

U posljednjih nekoliko dana značajno je poboljšana epidemiološka slika u regionu. Podaci zdravstvenih zavoda širom Balkana, ali i početak imunizacije građana ohrabruju turističke radnike da se neće ponoviti 2020., kada je turizam zabilježio značajan pad u odnosu na godinu ranije.

Gdje putovati i s kakvim uvjetima, pitanje je kojim se bave mnogi.

 

Bez ograničenja može se ući samo u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru. Vlada Crne Gore je objavila listu zemalja čijim je građanima dozvoljen ulazak u državu bez negativnog PCR testa na COVID-19. Ulazak bez prethodno obavljenog testiranja dozvoljen je turistima zemalja zapadnog Balkana i država Istočnog bloka, piše Crna Hronika.

Te je tim navedeno da turistima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije dozvoljen je ulazak u Crnu Goru bez obavljenog testa i bez potvrde o izvršenoj imunizaciji.

 

Srbija nikako nije uvodila zabrane, a prema posljednjim podacima iz tamošnje vlade, do toga ni neće doći.

Zbog nadolazećih praznika, ali i bliženja ljetne sezone Hrvatska je početkom aprila popustila mjere koje se tiču prelaska granica. Prilikom ulaska stranih državljana u susjednu Hrvatsku dovoljan je i brzi antigen test. Oni koji planiraju putovati u Sloveniju moraju imati PCR test, ne stariji od 48 sati. Bez obzira na to, moraju ići u obavezni karantin u trajanju od 10 dana.

Mnogi građani BiH za odmore se odlučuju putovati u Tursku. Ipak, to nije toliko dobra prilika u skorije vrijeme jer je u zemlji na snazi „potpuno zatvaranje“, i to do 17. maja. "Za sva međugradska putovanja bit će potrebno odobrenje vlasti", rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Podaci za ostale zemlje- Vlada Finske odlučila je 22. aprila 2021. produžiti ograničenja ulaska u Finsku do 25. maja 2021. godine.

Ulazak državljana trećih zemalja u SR Njemačku koji nemaju odobren boravak trenutno nije dozvoljen, osim u slučajevima kada postoji posebna i hitna potreba za putovanjem.

Nije dozvoljen ulazak ni boravak radi turizma u Grčku. Dozvoljen je ulazak i boravak u esencijalnim slučajevima (liječenje) i poslovno. Prije polaska obavezno kontaktirati Ambasadu Republike Grčke u Sarajevu za potrebne saglasnosti.

Turizam u Italiju iz većine zemalja koje nisu članice EU (uključujući BiH) su zabranjena.