Generalni štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama FBiH

Solidarnost sa zaposlenima u obrazovanju u Federaciji Bosne i Hercegovine uputile su i kolege iz Evropskog sindikalnog komiteta za obrazovanje (ETUCE)

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine (SSOiO FBiH) i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH) održat će generalni štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH, u srijedu, 11. septembra u periodu od 10.30 do 11 sati.

– Štrajk se organizira kao znak podrške i solidarnosti kolegama s područja Unsko-sanskog kantona koji su od 2. septembra u Generalnom štrajku zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i neisplaćivanja plata po osnovici koja je definirana i usvojena u septembru 2018. godine, neravnopravnog statusa prosvjetnih radnika sa ostalim radnicima koji primaju platu iz budžeta Unsko-sanskog kantona, kašnjenja isplate plata i naknada za radnike zaposlene u sektoru obrazovanja na području USK, te ignorantskog odnosa Vlade Unsko-sanskog kantona prema zahtjevima koje su pred njih postavili SSOOiO FBiH i SSVOONK BiH – navodi se u saopćenju, prenosi Fokus.

Ističe se da su podršku generalnom štrajku upozorenja kolegama iz obrazovanja u Federaciji BiH dosad uputile kolege iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske, Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj djelatnosti Srbije, Sindikata hrvatskih učitelja, Sindikata obrazovanja Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije ‘Nezavisnost’.

Solidarnost sa zaposlenima u obrazovanju u Federaciji Bosne i Hercegovine uputile su i kolege iz Evropskog sindikalnog komiteta za obrazovanje (ETUCE) koji su, između ostalog, istakli da ‘pristojne plate i uvjeti rada, kao i održiva podrška za nastavnike i drugi kadar u obrazovanju predstavljaju osnovu za prosperitetan kvalitet obrazovnih sistema’ – saopćila je Služba za informisanje Saveza samostalnih sindikata (SSS BiH) BiH.

Izvor: