Gjenero: Vučić svom silom želi dobiti savezništvo sa Zagrebom protiv Bošnjaka, ali mu to ne uspijeva

ZAGREB. (Patria) - Strašno je zanimljivo kako se Vučić ponaša u odnosu na Hrvatsku. On svom silom želi dobiti savezništvo sa Zagrebom, i stalno se nada da će se uspostaviti nekakva saradnja između Vlade u Zagrebu i Vlade u Beogradu, a protiv Bošnjaka, kaže u komentaru za Patriju politolog i nezavisni politički konsultant iz Zagreba Davor Gjenero, komentarišući posljednje izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je poručio da su „Hrvati u BiH napravili grešku misleći da im ne treba treći entitet.“

Vučić je na TV Pink izjavio u ponedjeljak navečer da su Hrvati u Bosni i Hercegovini, poput Srba na Kosovu, u prošlosti napravili iste greške „misleći da im ne treba entitet u BiH jer je "čitava Herceg Bosna naša".

A onda su, dodao je srbijanski predsjednik, ostali bez Vareša, u općinama u centralnoj Bosni, dok su Bošnjaci postali većina, kao i u Bugojnu, Travniku, „Gornji Vakuf gube“.

"Gube mjesto po mjesto", izjavio je Vučić.

Gjenero pak ocjenjuje da su takvi pokušaju srbijanskog predsjednika unaprijed propali, jer, ističe, niko u Hrvatskoj ne misli da je za Hrvate u BiH dobro da imaju zaseban entitet.

„Pozicija Hrvatske često nije potpuno jasna, često nije potpuno definirana, često nije dobro objašnjena, međutim, u službenom Zagrebu danas niko ne zagovara koncept trećeg entiteta. Svi se užasavaju koncepta trećeg entiteta... Jedini problem je što se dio političke arene zbog svojih izbornih interesa ne usudi vrlo glasno reći ono što je predsjednik Mesić govori cijeli svoj mandat, a njegova glavna poruka Hrvatima u BiH je bila: 'Sarajevo je vaš glavni grad i u Sarajevu u savezništvu sa Bošnjacima morate riješiti svoje probleme'“, rekao je Gjenero Patriji, ističući da su u Zagrebu i danas svi svjesni da je jedini put konsolidacije Bosne i Hercegovine zapravo konsolidacija Federacije odnosno stvaranje savezništva između Hrvata i Bošnjaka koje će onda rezultirati otvaranje Bosne i Hercegovine euroatlantskim strukturama.

„Sve ideje trećeg entiteta su zapravo nutkanje na neki način Zagrebu da bi on mogao imati koristi od ruskog utjecaja na Bosnu i Hercegovinu, i regiju općenito. To, srećom, za sada u Zagrebu niko relevantan ne prihvaća. To nije niti pozicija HDZ-a niti pozicija SDP-a, niti pozicija centralističkih partija. Čak imate zanimljivu situaciju a to je da stranka gospođe Esih i gospodina Hasanbegovića, koja je desno radikalna, kada je riječ o politici prema Bosni i Hercegovini oni zastupaju politiku koju bih i ja kao liberalni demokrat podržao, a to je politika bosanskohercegovačkog integralizma“, kaže Gjenero.

„Imate, naravno, marginu u politici koja ima sklonosti prema trećem entitetu, ali čak i kod Hrvata unutar Bosne i Hercegovine postaje sve očitije da je koncept trećeg entiteta sve više sveden na protudemokratske snage koje su na ovaj ili onaj način agregirane sa ruskim političkim utjecajem“, smatra Gjenero.

Na pitanje može li se u tom kontekstu promatrati i intenzivna saradnja predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića sa Miloradom Dodikom u Republici Srpskoj i Aleksandrom Vučićem u Srbiji, hrvatski politolog ocjenjuje da je je tu politiku Amerika razumjela prije deset godina.

„Amerikanci su prije deset godina očitali ruski bekgraund u poziciji Dragana Čovića, i zbog toga sve što je vezano za Dragana Čovića nema nimalo simpatije sa strane zapada“, zaključio je Gjenero.