WHO odlučuje o proglašenju globalnog vanrednog stanja

Svjetska zdravstvena organizacija je spremna donijeti odluku o vanrednom stanju zbog koronavirusa, ali samo uz dovoljno informacija i razmatranja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da će tijekom dana odlučiti da li da proglasi globalno izvanredno stanje zbog izbijanja epidemije novog koronavirusa koji se širi iz Kine

Ukoliko se to dogodi, to će biti šesti put da se proglašava izvanredna situacija na međunarodnoj razini tijekom poslednjeg desetljeća, prenosi Tanjug, pozicajući se na Reuters.

"Donošenje ovakve odluke shvaćam izuzetno ozbiljno", rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, dodajući kako je spreman donijeti je samo uz odgovarajuću količinu razmatranja i informacija.

Grad Wuhan u izolaciji

Ovo je izjavio nakon sastanka neovisnog panela eksperata koji je organizirao WHO u Ženevi u srijedu.

U međuvremenu je broj umrlih od koronavirusa u Kini porastao na 17, dok je potvrđeno 540 slučajeva zaraženih, objavili su dužnosnici.

U kineskom gradu Wuhanu, u kojem su zabilježeni prvi slučajevi novog koronavirusa, bit će zatvorene sve prometne i transportne mreže, a građanima je savjetovano da ne napuštaju grad, javili su državni mediji.

Autobusni, podzemni, trajektni i međugradski promet bit će obustavljen, a zračna luka i željeznička stanica bit će zatvoreni za sve putnike u odlasku od 23. siječnja u 10:00 sati po lokalnom vremenu.

Vlasti su zamolile građane da ne napuštaju grad bez velike potrebe.

Strah od epidemije se širi

Kako se navodi, pacijenti zaraženi novim tipom koronavirusa identificirani su u 13 kineskih pokrajina, izjavio je direktor Nacionalne zdravstvene komisije Li Bin, kako je prenijela Hina, pozivajući se na državnu televiziju CCTV.

Strah od epidemije širi se i izvan Kine, jer će milijuni Kineza ovog tjedna putovati svojim kućama na subotnju proslavu Nove godine.

Slučajevi zaraze tim virusom dosad su identificirani i na Tajvanu, Filipinima, na Tajlandu, u Japanu, Južnoj Koreji...

U utorak je potvrđen prvi slučaj zaraze i u SAD-u, a riječ je o pacijentu koji se nedavno vratio iz Kine.