Godišnji odmor u BiH: Otkrijte sva krajiška čuda prirode

una
Dugogodišnja migrantska kriza natjerala je ugostitelje da osmisle ponude i privuku turiste, a zbog koronavirusa svi računaju na Bosance i Hercegovce


Turistička godina 2020. zbog zatvorenih granica i zabrana kretanja teško je pogodila i Unsko-sanski kanton, koji je i protekle dvije godine trpio posljedice migrantske krize. Ponešto su građani i naučili tokom posljednjih godina iskušenja, još više iz ranijeg perioda kada je turizam u USK-u uz formiranje Nacionalnog parka Una bio u procvatu, tako da ih ništa nije zaustavilo u nastojanju da obogate ponude.

Ponude za vikend

Sva turističko-ugostiteljska preduzeća, poput Zelenih otoka iz Bosanske Krupe, s čijim vlasnicima smo nedavno razgovarali, već su se fokusirala na domaće turiste. U međuvremenu je cijela zemlja pala u trans sa željom da se fokusira na turizam u vlastitoj zemlji, koja je ionako raznolika, najljepša i najbogatija prirodom, užicima koji se “po naški” nazivaju merakom i ćeifom. Čak je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić pozvao građane da godišnji odmor provedu u Krajini, čije su im dvije zelene rijeke Sana i Una sa pritokama, uz sva ostala čuda prirode, nadohvat ruke.

Rotary voz kanjonom Une ove godine neće proći, ali će se Unska regata ipak održati 31. jula, kaže Mulić

- Imamo vikend-ponude za porodice, za parove, smještaj je sjajan u bungalovima na Japodskim otocima pored Une. Moguće je koristiti niz sadržaja svugdje, ali je najljepše, i mi to preporučujemo, da istražujete i otkrivate sami prirodne ljepote. Možemo i mi organizirati razne aktivnosti, rafting Unom, obilazak Nacionalnog parka, biciklističke staze starim gradovima, ali sve kreće od kvalitetnog smještaja i volje i želje za istraživanjem i avanturom, govori nam Armin Amidžić iz Turističke zajednice grada Bihaća, koji je i vlasnik predivnog odmarališta na Japodskim otocima.


Cijena kod njih je slična kao i kod svih drugih u Bihaću. Bungalov za dvije osobe (sa doručkom) iznajmljuju za 50 eura dnevno. Postoje i drugi smještajni kapaciteti, apartmani, čak i kućica na drvetu, a sve po prosječnoj cijeni 25 eura po osobi dnevno i sa doručkom.

Image
riba

Djelić gastronomske ponude

Bihać jeste najprivlačniji za turiste, zapravo najpoznatiji, ali svih osam općina Unsko-sanskog kantona vrijedi vidjeti. Prvi je Ključ na ulazu u Kanton s predivnom rijekom Sanom, nizvodno na njenoj desnoj obali je i novoizgrađeni hotel Kraljevac, čiji je ambijent nenadmašiv jer okupan žuborom Sane leži u sjeni fascinantnog starog grada. Ili tradicionalni restoran Kula Ključ, koji imaju nove bungalove u ponudi za domaće turiste. Pun pogodak za domaće turiste biće i izbor Sanice, prvog turističkog sela u bivšoj Jugoslaviji ili pak dalje nizvodno do Sanskog Mosta, koji ima i bazene.

Bosanska Krupa je biser koji treba posjetiti, vrelo rijeke Krušnice, Stari grad, vidjeti unske lađare, a sve to se može učiniti iz baze Zelenih otoka ili bilo kojeg drugog ugostiteljskog preduzeća poput Zlatne niti na samoj Krušnici.

Direktor NP-a Una kaže da uspješno primjenjuju mjere socijalne distance i da je trenutno najbolje biti u prirodi

Cijene su pretežno svugdje iste, no Bihać se već dugo nosi sa migrantskom krizom, te je spreman dati mnogo više, samo da privuče domaće goste. Tako hotel Emporium iz Bihaća pruža sjajnu vikend-ponudu u okviru hashtag akcije “Odmori u BiH”. Nudi se vikend-odmor u Bihaću po promotivnoj cijeni od 299 KM za dvije odrasle osobe, te dvoje djece do sedam godina, uz puno sadržaja.

Ručak na lađi

U cijenu su uključena dva noćenja u hotelu s 4 zvjezdice s bogatim doručkom, večera u restoranu hotela Emporium po dolasku, subotnji ručak serviran na lađi i vožnja lađom do prekrasnih unskih slapova od sat, ručak u nedjelju, u sklopu River Dock restorana. Tu je i korištenje Wellnes & Spa centra i 20% popusta na sve usluge Wellness & Spa centra u sklopu Emporiuma.

Image
priroda

Najbolje je da Krajinu otkrijete sami

- Naš tim vam može kreirati personalizirani program posjeta i obilaska ovisno o vašim željama. Za ljubitelje aktivnog odmora i prirode izdvajamo posjetu NP-u Una i obilazak predivnih slapova Štrbačkog buka i Martinbroda, starog grada Sokolac i šetnju trim-stazom Debeljača u dužini od 3,5 kilometara šumskog puta, obilazak starog grada Ostrožac, najam bicikala..., kaže Aldin Lipovača, vlasnik Emporiuma.