Godišnjica hapšenja krvnika Slobodana Miloševića

U Beogradu je na današnji dan, 01.04.2001. godine uhapšen bivši predsjednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević, pod optužbom da je tokom desetogodišnje vladavine zloupotrebljavao položaj i time pribavio osobnu korist i korist za Socijalističku partiju Srbije.

Uhapšen je na osnovu uredbe Vlade Republike Srbije koju je potpisao Zoran Đinđić, a pod pritiskom zapadnih diplomata, zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv čovječnosti i genocid u na području Bosne i Hercegovine.

Miloševića su srpske vlasti u junu 2001. godine predale sudu u Haagu i time je Milošević bio prvi šef države koji je izveden pred Međunarodni sud za ratne zločine.

Privođenje Miloševića počelo je dva dana ranije, 30. marta, u čemu su aktivno učestvovali Čedomir Jovanović, Milorad Bracanović, kao i Milorad Ulemek Legija.

U vili na Dedinju su nakon Miloševićevog hapšenja privremeno ostale njegova supruga Mira i kćerka Marija, a navodno je za vrijeme hapšenja, Slobodanova kćerka pucala iz pištolja.

Suđenje Miloševiću počelo je 12. februara 2002. Izvođenje dokaza po optužnicama za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i genocid tokom rata u BiH trajalo je od 26. septembra 2002. do 25. februara 2004., a iznošenje njegove odbrane počelo je 31. augusta.

Umro je 11. marta 2006. godine od srčanog infarkta u pritvoru Suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Haagu, ne dočekavši izricanje presude.