Godišnjica smrti Hašima Mujanovića: Četvrti hadžija po redu sa područja Bužima pokopan u Mekki

Na današnji dan prije godinu dana hadžija Hašim Mujanović, koji je ostao u Mekki na liječenju nakon obreda hadža, preselio je na Ahiret.

Hadžija Mujanović rodom je iz Lubarde, medžlis Bužim. Nakon obavljenih hadžijskih obreda drugi dan Kurban-bajrama (02.09.2017.) suočio se u Mekki sa težom upalom pluća, te je smješten u bolnicu „Kralj Fejsal". Zbog teškog zdravstvenog stanja ostao je u Mekki na liječenju, a ostale bosanskohercegovačke hadžije su se vratile kući. 

Božijom voljom preselio je na Ahiret 19. oktobra 2017. godine. Iako je ukopan u Mekki, a nakon što mu je klanjana dženaza u haremu Ka'be, dva dana poslije smrti obavljena mu je dženaza u odsutnosti i u Bužimu na platou osnovne škole. Tom činu prisustvovala je brojna rodbina, hadžije, prijatelji, nekoliko stotina musallija iz mnogih džemata, više imama.

mujanovic

Hadžija Hašim rođen je 1949. godine u Lubardi kod Bužima. Radni vijek proveo je u Njemačkoj gdje je stekao i penziju. U svoj rodni kraj vratio se 2013. godine kada je penzionisan. Bio je redovan i koristan član Islamske zajednice i to potvrđivao na razne načine. Prvi put hadž je obavio 2014., a svojom željom i voljom 2017. godine otišao je kao bedal da obavi hadž za svoju majku.

Čitav život bio je odan vjeri dini islamu, kao i njegova porodica. Njegov otac Mehmed hadž je obavio početkom sedamdesetih godina, a braća Mehmed i Sulejman također su hadžije. Hašim je četvrti po redu hadžija sa područja medžlisa Bužim koji je preselio i ukopan u Mekki.

mujanovic

"Možda se ja i ne vratim, Allah, dž.š, najbolje zna" bile su posljednje riječi koje je rahmetli  Mujanović uputio svojoj porodici pred polazak na hadž.

Neka Uzvišeni Allah našem hadžiji podari dženneti firdevs, a njegovim bližnjim sabri-džemil.

hadzije