Goleme rupe kod Petrinje stalno se šire, geolog: Ovo je neočekivano

rupa
KOLIKO su duboke rupe koje su se u tlu na području Banije pojavile nakon potresa - ne zna se. Voda u njima je mutna pa se ne može procijeniti dubina, a ne može se ni izmjeriti jer je preopasno.


Rupe se još šire pa im se nije pametno približavati. I dalje se povećavaju. Stručnjaci kažu da ne bi trebale ići puno u širinu, ali bez detaljnih istraživanja ne može se sa sigurnošću ništa reći.

Geolozi koji pregledavaju teren kažu kako su dosad zabilježili njih tridesetak. Rupa u Mečenčanima u četiri dana jako se proširila. To je vidljivo i golim okom. Teren pregledavaju geolozi i u tijeku su istraživanja.

Budući da su to duboki hrustalni rasjedi, vjerojatno se radi o dotoku fluida bogatih raznim korozivnim plinovima iz dubine, što pospješuje koroziju vapnenca, objasnio je Tvrtko Korbar iz Geološkog instituta za Novu TV.

Širenje rupe neočekivano, više od tisuću naknadnih potresa

"To je jedna vrlo specifična pojava o kojoj smo malo znali. Čitali smo o tome u znanstvenoj i stručnoj literaturi, ali sama pojava u Mečenčanima, meni je to područje jako dobro poznato još iz ratnih vremena, geološki je neočekivana. Nitko ne može znati što ima ispod pet-šest metara zemlje", ispričao je Korbar.

Širenju rupa doprinose i naknadna podrhtavanja, a seizmolozi ponavljaju da su ona uobičajena. Banovinu je samo u prva tri dana nakon najvećeg pogodilo više od tisuću potresa.

Tlo i gradovi pomaknuli su se u potresu

"Naknadni potresi su nešto što se nakon ovakvog izuzetno razornog potresa sasvim očekuje. To su oni potresi koji su zapisani i najsitniji koje bilježe naši instrumenti i koje moji kolege izuzetno strpljivo analiziraju i koji nam daju i davat će nam, što ih više budemo imali, više podataka da saznamo što više o području u kojem se ti potresi događaju, ponovila je voditeljica seizmološke službe Ines Ivančić.

Geodeti su iz mjerenja i satelitskih snimki otkrili da se cijelo područje doslovno pomaklo - jedan dio prema istoku, a drugi na zapad.

"Horizontalni pomaci na površini bili su amplitude oko sedamdeset centimetara, trideset u jednu, četrdeset u drugu stranu, a vertikalni su nešto manji, nekoliko centimetara. Svaki potres dodatno još možda koji centimetar. Zastrašujuće je, ali to je prirodna pojava. Potresi su prirodna pojava i jednostavno se tome treba prilagoditi", poručio je Korbar.