Google vas prisluškuje čak i kada ne koristite mobilni telefon: Provjerite to i sami

.
Google Assistant, ako je aktiviran na uređaju kao aplikacija, uvijek „osluškuje“ glasovne komande

 

Tokom godina podizana je svijest o cyber sigurnosti u svjetskoj javnosti, medijima, ali i među svakodnevnim korisnicima. Otkrića "zviždača", poput Edvarda Snoudena, bivšeg visokog agenta američke agencije NSA, potvrdila su ono što je do tada bilo manje-više poznato - države, obavještajne službe, ali i mnoge kompanije "vole" da imaju pristup privatnim podacima korisnika.

Dominantan igrač

Međutim, često se zaboravlja da je Google dominantan igrač na tržištu pametnih telefona – Android ima oko 82 posto svjetskog tržišta, Apple sa iOS uređajima oko 16 posto, dok ostatak ide na "feature'" uređaje. Tako je Google dominantan i kada je u pitanju tržište glasovnih asistenata sa vještačkom inteligencijom – Assistant je prisutan na svakom Android uređaju proizvedenom u posljednjih osam godina, piše 24sedam.rs.

Google Assistant, ako je aktiviran na uređaju kao aplikacija, uvijek „osluškuje“ glasovne komande, čak i kada se pametni telefon ne koristi.

Uvjerite se sami - recite „Hej, Google“ u blizini svog uređaja i pojavit će se „upit“ koji očekuje daljnje glasovne ili tekstualne komande. Iako, zvanično, uređaj očekuje samo komandu "Hej, Google", još nije sasvim jasno da li sluša sve druge razgovore ili druge zvukove u svojoj blizini.

Brisanje razgovora

 

Kompanija na svojoj stranici navodi da „...kada je pomoćnik aktivan, na ekranu se pojavljuje ikona mikrofona...“ Također, na dnu iste stranice dalje se navodi da „... Pomoćnik ponekad može biti slučajno aktiviran zbog pogrešno protumačenog kao podrazumijevani redoslijed za njegovu upotrebu".

Zbog toga postoji cijela stranica u okviru podešavanja Google naloga na kojoj se snimaju sve interakcije sa aplikacijom Assistant, i gdje se pojedinačni „razgovori“ mogu brisati. Zanimljivo je i da je automatsko brisanje razgovora nakon određenog vremena podrazumijevano isključeno.

Foto: Facebook