Porodično okupljanje: Gordana Tadić zaposlila kćerku članice VSTV-a i sestru svog saradnika

U Tužilaštvu BiH zaposlena i Maida Gilić koja je javno vrijeđala novinare Žurnala. Članica VSTV-a Željka Radović glasala za Gordanu Tadić u januaru, a u martu joj zaposlena kćerka. Primljena i pravnica sa Ševinog fakulteta

"Avdo Avdiću, treba se pomoliti Bogu i zamoliti da te kazni da rak dobiješ zbog klevete. ... Klošaru klošarski... Uličaru... Rak i milion nedaća i bolesti dao Bog da snađu tebe i tvoju porodicu... Gordana je dama", pisala je u komentarima ispod Žurnalovih tekstova o pravosuđu Maida Gilić. 

Za ovakvu odanost dami nagrada je ubrzo stigla. Odlukom glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, zbog  "specifične potrebe Tužilaštva BiH" Maida Gilić je primljena na određeno vrijeme za stručnog saradnika - koordinatora predmeta. Glavna tužiteljica Odluku o prijemu komentatorice Gilić potpisala je 29. marta 2019. godine. Istim aktom za stručne saradnike imenovano je još devet osoba., kako piše Žurnal.

POSAO ZA GLAS

Prva na spisku primljenih je Marina Radović. Njena mama Željka članica je Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koja obavlja i funkciju glavne tužiteljice Okružnog tužilaštva Doboj. 

Željka Radović je prijateljica i kadar predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Kada je 23. januara ove godine Gordana Tadić imenovana za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, Željka Radović je glasala za nju. 

Dva mjeseca kasnije, imenovana Gordana Tadić je potpisala Odluku o prijemu Marine Radović na poziciju stručni saradnik - koordinator predmeta. Marina Željke Radović zaposlena je u Tužilaštvu BiH prošle godine. No, kako joj je isticao ugovor, Gordana Tadić je, mjesec dana prije odluke o svom imenovanju, raspisala konkurs za prijem deset stručnih saradnika. Onda je Željka Radović glasala za Gordanu Tadić, a Gordana Tadić je donijela odluku o zaposlenju njene kćerke.

Na spisku primljenih po javnom oglasu Tužilaštva BiH od 22. 12. 2018. godine je i Nerma Halilagić. Ona je pravni fakultet završila na Sveučilištvu u Vitezu, čiji je formalni vlasnik donedavno bila obitelj Ivana Ševe iz Širokog Brijega, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH u novembru prošle godine odbilo voditi istragu zbog prodaje diploma. 

Na tom Sveučilištu  u Vitezu angažiran je njen brat Nermin Halilagić, inače zaposlenik Tužilaštva BiH. Nermin je pravni savjetnik državnog tužioca Ćazima Hasanspahića, desne ruke glavne državne tužiteljice Gordane Tadić. Tužilac Hasanspahić nedavno je imenovan i za šefa Odjela za terorizam i to na preporuku zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, rođaka tužiteljice Tadić i kadra HDZ-a BiH protiv kojeg Tužilaštvo BiH ne želi voditi istragu zbog afere SOA. Krešić je neposredno pred imenovanje snimljen na ručku sa tužiocem Hasanspahićem, koji je, uzgred, bio član nekoliko komisija za prijem uposlenika u Tužilaštvo BiH.