Gorivo opet varira sa cijenama: Magična granica od 3 KM za litar sve bliža

gorivo
Cijene goriva na benzinskim pumpama jučer su ponovo korigovane naviše te je tako ono u odnosu na jul skuplje za oko 45 feninga.

 

Stručnjaci upozoravaju da bi se ovaj rast cijena mogao i nastaviti, kao i da bi se u narednih sedam do deset dana cijena mogla približiti i magičnoj granici od tri marke, što bi predstavljao rast od čak 20 posto u posljednjih 90 dana.

Prema riječima predsjedavajućeg Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS Đorđa Savića konstantan rast vrijednosti sirove nafte na globalnom tržištu i nabavnih veleprodajnih cijena naftnih derivata primorava domaće distributere da sve češće prave korekcije cijena na svojim benzinskim pumpama, u zavisnosti od toga po kojoj cijeni su uspjeli nabaviti određene količine za prodaju.

-Veleprodajne cijene naftnih derivata u luci Ploče trenutno iznose 2,7 KM po jednom litru. Radi se o cijeni u koju je već uračunat PDV, akcize i putarina. Kada ovome dodamo i troškove prevoza i dozvoljenu maržu distributera od 25 feninga, može se i na prvu vidjeti da će se cijena goriva na našim pumpama gotovo izvjesno u nekom narednom periodu približiti granici od tri marke – istakao je Savić, komentarišući najnovija dešavanja na tržištu crnog zlata i nova negativna kretanja koja prave nove inflatorne pritiske.

Ukazuje i na interesantnu činjenicu da su nabavne cijene dizela mnogo više rasle od onih sirove nafte, te je tako ovaj naftni derivat u posljednja tri mjeseca pa do danas poskupio za oko 41 posto. U junu je on koštao nešto manje od 700 dolara po jednoj toni, a krajem prošle sedmice čak 1.003, što je, kako kaže najveća cijena od novembra 2022.

-Ilustracije radi, od prvog septembra ove godine pa do danas, znači u ovih desetak dana, nabavna cijena dizela porasla je za 12 feninga, te stoga već u narednih par dana, treba očekivati da gorivo ode preko 2,9 maraka za jedan litar, ali i da je psihološki momenat približavanja cijeni od pomenute tri marke, sve izvjesniji. Gorivo u Srbiji trenutno košta 1,75, Sloveniji 1,61, Crnoj Gori 1,58, a u Hrvatskoj 1,57 eura. Kod nas je ono 1,45 eura. Vidimo da su sve zemlje u okruženje već podigle cijene, i ma kako to bolno bilo, i mi ćemo nažalost morati to uraditi, jer domaći distributeri ne mogu sebi dozvoliti da im bude ugrožena profitabilnost zbog povećanih ulaznih troškova – kaže Savić.   

Kako je pojasnio, do novog rasta cijena dolazi prije svega zbog odluke Saudijske Arabije, ali i Rusije, koje su najavile da će do kraja ove godine produžiti odluku o smanjenju proizvodnje, odnosno proizvodnih kvota, a što dolazi u periodu kada je potražnja za ovim energentom na rekordno visokom godišnjem nivou.

-Da li će i u kolikoj mjeri eventualno novo povećanje kamatnih stopa od strane FED i ECB, koje na taj način žele suzbiti inflaciju, uticati na kretanje cijena nafte, njihovo eventualno smanjenje? Smatram da će cijene nafte i naftnih derivata, bez obzira na ove restriktivne monetarne mjere centralnih banaka, najvjerovatnije ostati visoke pa čak i dalje rasti sve dok ima velike globalne potražnje za ovim energentom. Ona je i dalje na visokom nivou, i dok je tako, nisam ni optimista kada je u pitanju kretanje cijena sirove nafte i naftnih destilata, kako u svijetu, tako i kod nas – poručio je Savić.

 

Sumorna predviđanja

Analitičari američke banke Goldman Saks u jednoj od svojih posljednjih analiza upozorili su da bi naftni rezovi u Rusiji i Saudijskoj Arabiji mogli dovesti do toga da cijene sirove nafte tokom naredne godine odu i preko 100 dolara za jedan barel. Ako bi se ostvarile ove sumorne slutnje i prognoze, cijena goriva bi u tom slučaju mogla ići i više od tri marke.