Gorivo u BiH svaki dan skuplje a svi šute

gorivo
Cijene goriva u Federaciji BiH od juče su u prosjeku veće za oko pet pfeniga, dok se u Republici Srpskoj ovih dana očekuje povećanje i do osam pfeniga po litru.

 

U proteklih nekoliko mjeseci nijemi smo svjedoci kontinuiranog rasta cijena. Samo u mjesec dana razlika je i do 30 pfeninga.

Cijena dizela trenutno se u prosjeku kreće oko 2.82 KM, a cijena benzina varira od 2.80 do čak 2.96 KM.

Ekonomisti, ovako brz tempo povećanja cijena, ne pravdaju i kao jedno od rješenja navode ograničavanje rasta cijena.

Za mnoge je ipak bolje rješenje odlazak iz države.

U BiH je u proteklih mjesec dana cijena goriva porasla za 20 feninga, a od danas je gorivo na pojedinim pumpama u FBiH skuplje za dodatnih 0,05 KM po litri. Poskupljenje od 0,08 KM po litri očekuje se i u bh. entitetu RS.

Kako su nam kazali iz Federalnog ministarstva trgovine zaprimljeno je 130 obrazaca za promjenu cijene goriva sa početkom primjene od 30. augusta 2023. godine.

Svi zahtjevi se odnose na povećanje cijena dizela i benzina od 0,05 KM po litri.

Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u FBiH za bezolovni benzin 95 iznosi 2,76 2,76 KM po litru, dok za dizel iznosi 2,80 KM po litri.

Raspon cijena u FBiH danas se kreće od 2,56 KM do 2,96 KM po litri za benzin te od 2,46 do 2,96 KM po litri za dizel.

Cijene goriva bit će veće i u entitetu Republika Srpska gdje je u narednim danima najavljeno poksupljenje za 0,08 KM po litri piše <a href=”https://www.klix.ba/biznis/gorivo-u-fbih-od-danas-skuplje-za-jos-pet-feninga-najavljeno-poskupljenje-i-u-rs-u/230830054”>Klix.</a>

Iz Gupacije za za promet naftom i naftnim prerađevinama Gospodarske komore RS-a naveli su da su domaći distributeri jednostavno prinuđeni pratiti negativne globalne naftne trendove i usklađivati ih sa svojim cijenama, ugrađujući svoje marže, koje, kako tvrde, ne prelaze 25 feninga po jednoj litri.