Gorska služba spašavanja Bihać: Nepredviđene situacije traže obučenost i iskustvo, posebno u zimskom periodu

Sluzba
Gorska služba spašavanja Bihać danas je zajedno sa kolegama iz Jajca, na prostoru Starog grada Sokolac, održala pokazne vježbe za nove polaznike.

 

Riječ je o trećoj fazi ispitnih priprema, nakon kojih će kandidati dobiti certifikate i postati punopravni članovi ovog društva. Ujedno je ovo bila prilika obnavljanja stečenog znanja i vještina svih pripadnika Gorske službe, kako bi bili spremni za zimski period, a u slučaju potrebe pomoći unesrećenima, naročito kada je riječ o migrantima, koji se kroz nepoznat planinski teren nerijetko kreću prema granici sa Evropskom unijom odnosno Hrvatskom...

Planirana je ovo godišnja priprema Gorske službe spašavanja Bihać, ojačana petoricom kolega iz Jajca. Bila je to prilika, na terenu obučiti i one, koji su već prošli ljetni i zimski tečaj te medicinsku edukaciju, što predstavlja završnicu pred samo sticanje konačnog zvanja.

Prema riječima Ermina Lipovića, inače načelnika GSS-a Bihać,  prvi i osnovni je ljetni tečaj gdje se upoznaju sa svim osnovnim tehnikama, tehničkom opremom i drugim elementima, a nakon toga slijedi napredna - zimski dio kada koriste sva tehnička pomagala zimi krplje, snijeg, spavanje u snijegu, kretanje a u tom svemu je i tečaj medicine, osnovno pružanje prve pomoći, kao i tehnika izvlačenja unesrećenog sa teško pristupačnog terena.

Inače, GSS Bihać ima 13 registrovanih članova, od kojih petero uskoro dobiva nova zvanja. Novih 10 kandidata završilo je osnovni tečaj, nakon kojeg slijedi daljnje usavršavanje. Konstantna edukacija i obuka neizostavan su dio Gorske službe spašavanja, kako bi u svakom trenutku mogla djelovati u nepredvidivim situacijama.