Snaga riječi: Želite li biti sretni? “Govorite samo dobro ili šutite…”

Nikada ne govorite riječi usmjerene protiv vas. Neka ovo bude vaš standard, napisano ili nenapisano pravilo. Ne govorite kako ne možete, kako niste sposobni, kako ste nesretni, kako vas niko ne voli.

Ne ubijajte sami sebe. Ne ubijajte u sebi volju za životom, svoje snove, svoje ciljeve. Vi to sami sebi radite. Nikoga nema tamo izvana da vas tlači. Vi sebe tlačite govoreći kako niste vrijedni, dostojni, kako ste smotani, kako ste kažnjeni, kako vas Bog ne voli… Šutite! Radije šutite i strpite se dok sebe ne odgojite  tako da u svemu pronađete neko dobro.

Vaša odluka da u svemu vidite dobro, bez obzira na trenutnu situaciju dat će vam ogromne benefite na intelektualnom, duhovnom, emotivnom i fizičkom planu. Samo se sjetite pravila na koje se trebate obavezati, a to je da riječi koje izgovarate sebi budu za vas, nikada protiv vas. Kada to usvojite, onda odlučite da nećete izgovarati  riječi  u kojima ima netrpeljivosti prema drugima u vidu osude,ogovaranja i slično. Za to vam je ipak potrebna određena doza svjesnosti. Ogovaranje i kritikovanje je svakodnevnica i ljudi se upuštaju u te oblike ponašanja često  nesvjesno, po automatizmu i navici. Time nanose štetu samo sebi, nikome drugome. Riječi imaju ogromnu moć – mogu nas rastužiti, motivisati, pokrenuti, probuditi u nama najljepša i najtužnija osjećanja. O tome kako naše riječi utječu na nas danas je i naučno potkrijepljeno. U svom djelu “Poruke skrivene u vodi” naučnik  Masaro Emoto otkriva kako na vodu utječu naše riječi, pa čak i molitva. Došao je do fascinantnog otkrića da se kristali vode formiraju u različite oblike i prilagođavaju riječima i frenkvencijama naših bića. Postavio je pitanje – ukoliko naše riječi utječu na vodu koja ih osjeća, šta se dešava sa čovjekom? Da li naš organizam reaguje na riječi koje upućujemo sebi ili drugima?

 “Naša svijest utječe na vodu”, tvrdi Masaro Emoto. “Tokom procesa uzimanja uzoraka i fotografiranja različitih vrsta vode činilo mi se da kvaliteta vodenih kristala ovisi o više uzročnika, a ne samo o tome je li riječ o prirodnoj vodi ili pak o vodi iz slavine. Došao sam do sljedeće pretpostavke – ovisno o informacijama koje je primila, voda pokazuje različite oblike ledenih kristala…“

Činjenica je da voda čini skoro 70 posto našeg tijela. Sposobnost vode da prima informacije i da se prema njima oblikuje veliki je znak za one koji razmišljaju. Kako je čovjek većinom sastavljen od vode, naše riječi koje svakodnevno izgovaramo doista utječu na nas i naš život. Kada postanemo toga svjesni, nikada više nećemo upotrebljavati riječi protiv sebe, piše Akos.ba.

Nikada više nećemo upotrebljavati riječi protiv drugih. Zamislite samo koliko štete majka može nanijeti djetetu govoreći mu da je glupo, nesposobno, nespretno itd. Zamislite koliko potresaju riječi supružnike koji stalno nešto prebacuju  jedni drugima ili govore ružne riječi. Ne govorite ružne riječi, time ranjavate ne samo druge, nego prvenstveno sebe. “Govori dobro ili šuti”, neka bude vaše zlatno pravilo. Odlučite da ćete govoriti samo dobro, u protivnom ćete šutjeti. Učinite sebi tu uslugu da se ne žalite, da ne ogovarate, da ne prepričavate negativnosti, da ne govorite o negativnostima, i vaš život će se promijeniti nabolje. Sve je u vama. Steknite naviku pričanja potpuno drugih priča – pobjedničkih priča.

Moja prijateljica Enisa A., fascinirana ovim otkrićem da riječi utječu na vodu, odlučila je da izvede test sa rižom. Zajedno sa svojom prijateljicom u tri tegle stavila je kuhanu rižu i na svaku teglu zalijepila različite riječi: “volim te”, “mrzim te”,  “ignorisati”. Ove riječi su svakodnevno izgovarale, jednoj su se obraćale sa “volim te”, drugoj sa “mrzim te”, a treću su samo ignorisale.

Evo šta kaže na kraju:

Rezultat je bio fascinantan, za sve nas. Nakon 10 dana riža iz “Volim te” tegle i dalje je bila bijela, izgledala je jestiva. Riža “Mrzim te” imala je taman sloj buđi. Treća tegla

koja je ignorisana, pored buđi na rubovima – unutra je bila tamnozelene boje, koja dolazi iz sredine.”

Umjesto da se stalno žalite, jadikujete, bolujete, tugujete i pričate o tome – pričajte o drugim stvarima.

Izmislite svoju životnu priču i po njoj živite.

Alma Taletović

Odlomak iz knjige Sretni ljudi

Alma Taletović  je profesorica,  književnica,  motivatorica,  influenserica koja svojim radom ima za cilj osnaživanje žene u duhu vjere i pozitivne psihologije. Bila je gost i predavač mnogih udruženja,  kako u Bosni, tako i dijaspori.  Autorica je dvije knjige: Smiraj duše i Sretni ljudi. Uskoro iz štampe izlazi i treća knjiga posvećena ženama u vidu motivacijskih tekstova pod nazivom Sretna žena.