Grabar-Kitarović komentirala aferu s navodnim naoružavanjem terorista u BiH

Ured predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u četvrtak je poručio da nema namjeru komentirati "politikantske konstrukcije" ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine koji je rekao da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta za prenošenje oružje i eksploziva, dok je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova objavilo kako je cilj tih tvrdnji ugrožavanje uspješne saradnje dviju država.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ustvrdio je u srijedu kako su "hrvatski obavještajci" bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija, odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice o hiljadama islamističkih ekstremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

Ured predsjednice RH u četvrtak je kazao kako "nema namjeru uopće komentirati ove zlonamjerne, potpuno neutemeljene i politikantske konstrukcije", javlja Index.hr.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova RH istaknulo je kako "u cijelosti neosnovane i krajnje tendeciozne tvrdnje očito imaju za cilj dovesti u pitanje uspješnu saradnju dviju država na području borbe protiv terorizma te negativno utjecati na daljnji razvoj sveukupnih odnosa Hrvatske i BiH, kao dvije susjedne i prijateljske države". 

Ministarstvo susjedne države dodaje kako Hrvatska kao članica Ujedinjenih naroda, Evropske unije, NATO saveza i Vijeća Evrope ostaje u potpunosti opredijeljena po pitanju suzbijanju terorizma, u čemu će nastaviti sarađivati sa susjednim državama i međunarodnim partnerima. 

Izvor: