Grad Bihać dodijelio plakete braniocima- oslobodiocima grada

.

 

Povodom Dana branilaca održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su dodijeljene plakete istaknutim braniocima.  Plaketu branilaca oslobodilaca je dobilo 45 pripadnika bihaćkih brigada koji su dali poseban doprinos u prvim danima rata, ali kasnije do konačnog oslobođenja. Ratni komandanti Hamdija Abdić i Franjo Grgić su u svojim obraćanjima podsjetili na jedan od najvažnijih dana u odbrani grada, 16. juni ‘92. godine kada su branioci uspjeli već u prvom napadu na grad zaplijeniti neprijateljski tenk i ‘pragu’, te odbiti pješački napad koji je za cilj imao zauzimanje Bihaća…

BIHAĆ, 16. juna – „Ovaj datum je bio presudni trenutak u odbrani grada tokom svih 1201 dana opsade. Tada su, branioci agresoru pokazali da Bihać nikada neće biti osvojen i da će ovaj kraj i narod biti nezaobilazan faktor u oslobađanju države BiH“, kazao je Abdić.  

“Ovaj dan nakon 30 godina budi posebne emocije, budi tugu i radost. Tugu jer danas sa nama nisu brojni branitelji ovog grada, a radost što imamo državu za koju smo se borili a mnogi dali za nju i svoje živote i dijelove tijela. Herojstvo i odlučnost branilaca Bihaća inspiracija su i današnjim generacijama koje se u miru bore za bolji Bihać, za bolje sutra. Siguran sam da će nove mlade generacije pronaći put da nam država BiH, USK-a i grad Bihać budu još snažniji i bolji” – kazao je Jasmin Stambolija, savjetnik bihaćkog gradonačelnika.

Posebno emotivno za ratnu mladost u publici bilo je izvođenje patriotskih pjesama koje su podsjetnik na godine ponosa i slave, borbe za opstanak, optimizma i vjere u pobjedu.