Grad Canberra i periferija suočeni s prijetnjom požara

Canberra
VATRA SE ŠIRI. Vlasti Australije proglasile su na području ACT-a izvanredno stanje zbog požara koji već nekoliko mjeseci pogađa tu zemlju i koji je izazvao katastrofu epskih razmjera.

Vatra se na području Teritorija glavnog grada (ACT) u Australiji proširila na 55.000 hektara zemljišta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vlasti Australije proglasile su na području ACT-a izvanredno stanje zbog požara koji već nekoliko mjeseci pogađa tu zemlju i koji je izazvao katastrofu epskih razmjera.

Autonomna regija ACT, koju čine glavni australski grad Canberra i njegova periferija, suočen je s jednom od najvećih prijetnji požara, zbog čega su vlasti prije nekoliko dana proglasile izvanredno stanje i pozvale stanovništvo na pripravnost za moguću evakuaciju.

Međutim, lokalni mediji upozoravaju da je već kasno da građani pojedinih područja napuste svoje domove. 

Požar na području Canberre još nije stavljen pod kontrolu. Prema pisanju Canberra Timesa, na području doline Orrorak izgorjea su 55.234 hektara zemljišta. 

Premijer ACT-a Andrew Barr izjavio je da je požar aktivan i danas.

"Pred nama su dani, a možda i tjedni  borbe sa vatrenom stihijom", rekao je Barr. 

Veliki požari u Australiji počeli su u rujnu 2019. godine i u njemu su život izgubile najmanje 33 osobe. Opožareno je više od 11 milijuna hektara površine, a najteže pogođena je australska država Novi Južni Wales.