Grad Cazin i ove godine daje punu podršku domaćim poljoprivrednicima

.

Cazin je lokalna zajednica s najvećim brojem registriranih poljoprivrednih gazdinstava u Federaciji BiH. Po godišnjoj proizvodnji mlijeka Cazin takođe, zauzima prvo mjesto u kantonu, ali i Federaciji, a ove brojke su samo neki od pokazatelja koji potvrđuju pozitivne efekte ulaganja u domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Za razliku od drugih nivoa vlasti s kojih se isplata poticaja uglavnom limitira veličinom zasada ili količinom proizvedenog mlijeka, Grad Cazin pomaže poljoprivredne proizvođače bez obzira na obim proizvodnje.

Već sedamnaestu godinu zaredom u Budžetu Grada izdvajaju se značajna sredstva za poticaje domaćim poljoprivrednicima, a jedna od najboljih incijativa u protekloj pandemijskoj godini, u vidu subvencija za sjetvu kukuruza, krompira i graha, potekla je upravo iz Cazina gdje je uspješno i realizirana.

-„Ove godine Grad Cazin za programe u agraru izdvaja oko 550.000 konvertibilnih maraka. Od toga je najznačajnija stavka u iznosu od 187.000 maraka, a koja se odnosi na subvencije u proizvodnji mlijeka.“, kaže Zuhad Porčić, šef Gradske službe za poljoprivredu. –„U programu su predviđene subvencije za plasteničku proizvodnju , ali i proizvodnju povrća na otvorenom. Za prvu stavku namijenjeno je oko 20.000 maraka, plus dodatnih 20.000 maraka za nabavku novih plastenika, dok je za poticaje proizvodnji povrća na otvorenom planirano oko 14.000 maraka.“, kaže Porčić.

Pčelarstvo takođe, zauzima sve značajnije mjesto u programima poticaja i ove će godine za svaku košnicu biti isplaćeno po 5 KM, a ukupno oko 40.000 maraka za domaće pčelare. Za poticaje osnivanju novih pčelinjih zajednica namijenjeno je 18.000 maraka.

-„Grad je takođe, u ovoj budžetskoj godini predvidio značajna sredstva za podršku troškovima legalizacije gospodarskih objekata čiji cilj je dodatno olakšati razvoj poljoprivrednih gazdinstava i podržati ih opstanku ili proširenju poslovanja. Svaku od planiranih stavki usaglasili smo upravo u saradnji s našim poljoprivrednicima i na temelju njihovih stvarnih potreba i ambicija.“, ističe šef Službe za poljoprivredu Grada Cazina.

Upravo u tom cilju obezbjeđeno je i 50.000 maraka za subvencije namijenjene razvojnim biznis planovima u poljoprivredi. Grad Cazin u ovoj godini sufinansira i nabavku visokoplodnih junica u iznosu od 1.000 KM po grlu. Kako ističu u nadležnim gradskim službama, sve planirane isplate biće realizirane na vrijeme.