Grad Cazin uspješno realizirao prvi projekat prekogranične saradnje

Grad Cazin je partner projekta „RENEW HEAT“ koji je dobio finansijsku podršku programa Evropske unije Interreg IPA CBC Hrvatska-BiH-Crna Gora. U okviru projekta izvršeni su radovi na ugradnji centralnog grijanja na objektima Sportske dvorane i Kulturnog centra Cazin, a projektni partneri Grada su Karlovačka županija, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona. Povodom uspješne implementacije projekta jučer je organizirana i svojevrsna prezentacija onog što je u međuvremenu učinjeno.

- „Projekt Renew Heat ukupne vrijednosti 700.000 eura je investicijski projekat s obzirom da je samo na investicijske radove odnosno na ugradnju kotlovnica u Hrvatskoj i BiH uloženo gotovo 400.000 eura. Ugrađena su tri kotla, jedan u Hrvatskoj i dva u BiH i ti kotlovi, osim što donose uštedu jer se griju na bio masu, emitirati manje emisije CO2 u okolišu, doprinijeti i razvoju lokalnog gospodarstva jer je i sirovina i proizvodnja energenta iz regije“, rekao je Karlo Rajić, predstavnik REGEA-e. 

Kako je istaknuo direktor Razvojne agencije USK-a, Samir Jodanović, bio je ovo uspješan i višestruko koristan projekat u kojem je Grad Cazin efikasno ispunio sve svoje obaveze.

- „Što se tiče iskustava, mi sigurno sada imamo dobro iskustvo i znanje da radimo slične projekte i  da ih multipliciramo na druge lokalne zajednice našeg kantona. Grad Cazin se pokazao svakako kao kredibilan partner i mi ćemo, naravno, i u budućnosti implementirati ovakve i slične projekte“, kazao je Jodanović.

U objektu Sportske dvorane izvedeni su radovi izgradnje sistema grijanja na pelet, odnosno dva kotla po 250 kW, dok je u objektu Kulturnog centra izvedena rekonstrukcija sistema za grijanje koja podrazumijeva zamjenu kotla na lož ulje sa kotlom na pelet od 75 kW. Ukupna vrijednost realiziranih radova iznosi 362.656,00 KM.

- „S obzirom da Sportska dvorana nije imala grijanje, za nas je uspjeh i sama činjenica da smo riješili to pitanje. Naravno, i grijanje objekta Kulturnog centra Cazin je rješeno na prihvatljiviji način. Ovaj prvi projekat prekogranične saradnje je realiziran potpuno uspješno i to je također velika stvar za nas. Ja se zahvaljujem našim partnerima i nadam se da je ovo tek početak kada su u pitanju evropski fondovi, regionalna i prekogranična saradnja“, istaknuo je gradonačelnik Cazina, Nermin Ogrešević.