GRAD U SJENI: Bihać već 10 godina živi kao pastorče SDA Sanskog Mosta

Bihać kao administrativno sjedište Unsko-sanskog kantona i okruga onog što nazivamo Krajina (ili barem onog što je od nje ostalo) po kojemu je okrug u ratu i neko vrijeme poslje rata nosio naziv, preko deceniju tapka u mjestu i tone dublje u mrak.

Bišćani iz godine u godinu odlaze iz rodnog grada van granica Bosne i Hercegovine, sa tendencijom da se nikada u njega ne vrate. Kroz razgovor sa običnim ljudima, vidljiva je razočaranost u politiku i ljude koji vode ovaj kanton. A ozbiljnom analizom lako je doći do zaključka da se iza cijelog tog procesa nazadovanja Bihaća krije neki politički interes. 

Od vremena kada je Hamdija Lipovača bio načelnik općine Bihać nisu pokretani ozbiljni projekti u ovom gradu (izuzetak je zgrada Agrama za vrijeme mandata Emdžada Galijaševića). Samo jezgro grada je zapušteno a kanton u svoj administrativni centar ne ulaže već godinama ništa. 

Krivica se uglavnom baca na Cazin i Cazinjane. Međutim, tu se radi o klasičnom spinu s ciljem da se fokus sa pravog krivca prebaci na Cazinjane, a nekada i na Bužimljane. Ali oni koji dobro poznaju situaciju u SDA Unsko-sanskog kantona, kažu da se sve vrti oko Sanskog Mosta i Asima Kambera kojem nije u cilju razvijen i moderan Bihać kao centar Krajine, jer onda on ne može doći do izražaja. Kada bi on to dozvolio, sav njegov nemar po pitanju Sanskog Mosta, izašao bi na vidjelo, a to nikako ne bi bilo dobro, kako za njega, tako ni za Sansku SDA. Ko često putuje u Sanski Most dobro zna u kakvom stanju se (infrastrukturno) nalazi ta općina (osim strog centra od nekih kilometar u krug) i njeni prigradski dijelovi. Ceste su loše, krajolik ne sređen, a tvornica ni na vidiku.

Da sve to ne bi isplivalo na površinu i tako ugrozilo višedecenijsko crpljenje resursa iz kantona u Sanski Most (ali u džepove pojedinaca) treba Bihać držati u mraku, nerazvijenosti, stagnaciji i političkim previranjima.

Nije ni Cazin u boljoj situaciji. Samo što se Cazin bori i otima kantonalnom uticaju, tako da se sve više nameće kao vodeći grad (kada je u pitanju razvijenost, ulaganja i infrastruktura) u kantonu, jer SDA i Kamber nemaju uticaja nad njim. Inače bi odavno doživio sudbinu Bihaća koji sve manje liči na centar kantona, a sve više postaje novi Drvar.